Gratis verzending vanaf €20

Zojuist verschenen | Gespreksleiding in groepsgesprekken en focusgroepen


Zojuist verschenen | Gespreksleiding in groepsgesprekken en focusgroepen

Gespreksleiding in groepsgesprekken en focusgroepen is een zeer praktisch boek voor iedereen die als gespreksleider aan de slag wil. Het boek is zowel bedoeld voor een onderzoeker die focusgroeponderzoek gaat uitvoeren als voor degene die een andersoortig groepsgesprek gaat begeleiden. Of het nou een workshop, focusgroep of een vergadering is, qua voorbereiding en uitvoering vragen deze bijeenkomsten om soortgelijke vaardigheden van de gespreksleider.

Gespreksleider zijn is een vak en in dit boek onderstreept Marion Matthijssen het belang van een zeer goede voorbereiding en de juiste gesprekstechnieken om de rol van gespreksleider zo goed mogelijk te vervullen. In het boek wordt uitgebreid stilgestaan bij groepsdynamiek en de verschillende rollen die deelnemers kunnen vervullen in een groepsgesprek. Verder presenteert het boek variaties op het gebruikelijke ‘vraag-antwoord-groepsgesprek’. Uiteraard wordt er ook ingegaan op het begeleiden van online groepsgesprekken. Tot slot komen de verschillende manieren waarop groepsdata geanalyseerd en teruggekoppeld kunnen worden aan bod. Daarmee is het boek ook zeer geschikt voor de onderzoeker die focusgroeponderzoek gaat uitvoeren.

Bestel het boek hier!Over de auteur

Marion Matthijssen is een socioloog en ziet onderzoek, communicatie en creativiteit als drie belangrijke componenten voor kwalitatief onderzoek. Ze werkt sinds 1998 als kwalitatief onderzoeker en heeft ruime ervaring in het begeleiden van focusgroepen en andersoortige groepsgesprekken en geeft daar veel training in.


19-12-2023