Gratis verzending vanaf €20

Jongens zijn zo druk!


Jongens zijn zo druk!

Vandaag mag ik gaan observeren bij kinderdagverblijf de Groene Kikker. De leidsters vinden het heel fijn om horizontale groepen te hebben zodat iedere leeftijdsgroep goed tot zijn recht komt. Aan de andere kant vinden sommige leidsters het lastig om goed om te gaan met peuters en dan met name de jongens. Een aantal jongens uit de peutergroep zijn erg druk en luidruchtig. “We moeten zo vaak waarschuwen of het wat rustiger kan. Dat is eigenlijk niet leuk werken op deze manier.”

Joris is 3 jaar en zit op de peutergroep bij de Groene Kikker. Joris heeft er zin in vandaag. Zijn beste vriendje, Guus, zit ook in deze groep. Met Guus heeft Joris altijd veel plezier. Als ze elkaar zien geven ze elkaar eerst een dikke knuffel en rennen vervolgens naar de auto-bak. De bak wordt omgekiept en alle auto’s liggen verspreid over de vloer. Ze zoeken naar de vrachtwagen en vuilniswagen, dat zijn de grootsten die in de bak liggen. Liggend op de grond racen ze zo met de auto’s achter elkaar aan door de ruimte heen. Daarbij doen ze het geluid van auto’s na. Met veel kabaal en enthousiasme verplaatsten ze zich door de hele ruimte. Tussendoor maken ze de nodige botsingen, want dat doen de auto’s ook.

Pedagogisch medewerkster Nathalie helpt een meisje op de wc en vraagt ondertussen of de jongens wat zachter willen doen. Joris en Guus horen het niet. Ze gaan op in hun spel.  Lotje van 2 zit ook in de ruimte. Ze heeft een popje in haar handen die nieuwe kleertjes aankrijgt. Plotseling komen Joris en Guus aangestormd met de auto’s en stoten tegen Lotje aan. Lotje moet heel hard huilen. Nathalie ziet het gebeuren. Ze had de jongens al eerder gewaarschuwd dat het wat stiller moest en nu is ze boos. “Hou daar eens mee op, jullie maken veel te veel herrie en doen andere kinderen pijn. Ga toch eens rustig spelen en blijf van elkaar af. “Joris en Guus kijken een beetje beduusd. Ze vinden het jammer. Het was net zo leuk.

Later spreek ik met Nathalie de dag door. Ze vertelt me dat dit steeds de dingen zijn waar ze tegenaan loopt. Ze zou wel wat handvatten kunnen gebruiken om de jongens in haar groep beter te begrijpen.

Dit is een vraag die vaak gesteld wordt in de kinderopvang en in het basisonderwijs. Dat is ook precies de reden dat destijds de training Ruimte voor jongens is geschreven. Ook ik ben een vrouw en ook ik heb een zoon. Ik maakte me ook schuldig aan het: “Hou op, niet doen, kan het wat zachter, blijf van elkaar af.” Maar op het moment dat je even helemaal in de jongens “duikt”, gaat er een wereld voor je open. Ze zijn namelijk zo ontzettend leuk!

Met welke bril kijk jij naar jongens?

Jongens… Hoe kijk jij naar jongens? Zijn ze echt anders dan meisjes? Waarom zitten ze altijd aan elkaar? Waarom bewegen ze zoveel en gaat alles met veel geluid?

In de kinderopvang werken voornamelijk vrouwen. Ze kunnen zich makkelijker identificeren met de meisjes op de groep. Toch is het voor jongens erg belangrijk om zich prettig en veilig te voelen en vooral ook zichzelf (een jongen dus) te mogen zijn.

De training: Ruimte voor jongens is speciaal voor pedagogisch medewerkers geschreven. In deze training krijgen deelnemers inzicht in de ontwikkeling en behoeften van jongens en hoe dit zich uit in hun gedrag. De deelnemers onderzoeken hoe zij ervoor kunnen zorgen dat zowel meisjes als jongens zich prettig voelen op het kindercentrum. Hierbij wordt enerzijds ingegaan op passende activiteiten, materialen en inrichting van de ruimte en anderzijds op het communiceren van de pedagogisch medewerkers richting jongens.

De training is ook in ontwikkeling voor het onderwijs! Op de hoogte blijven? Mail dan naar info@logavak.nl

De training individueel is te volgen bij Logavak Utrecht en Amsterdam of incompany.

Auteur: Marieke Martens


28-11-2018