Gratis verzending vanaf €20

Aanpak van radicalisme

Een psychologische analyse

Arjan de Wolf   Bertjan Doosje  

ISBN 9789066659926 | 216 pagina's | Paperback | 2e druk 2015
5% studentenkorting
bij aanschaf van minimaal twee verschillende studieboeken

Omschrijving

Waarom vertrekken mensen uit Nederland naar Syrië om daar te strijden? Waarom plegen sommige extreem-rechtse groepen geweld tegen “buitenlanders”? Vaak gaat daar een stapsgewijs proces van radicalisering aan vooraf.

Zowel burgers als professionals (bestuurders, docenten, politieagenten, jeugdwerkers) krijgen steeds vaker te maken met jongeren die dit proces van radicalisering doormaken. Hun reactie op deze jongeren kan deze radicalisering verzwakken of versterken. Om radicalisering goed aan te pakken is meer duidelijkheid nodig over het proces.

Dit boek beschrijft stapsgewijs hoe het proces van radicalisering zich voltrekt. Dit proces is tevens het uitgangspunt voor de beschreven manieren van aanpak. Op deze wijze wordt het duidelijk op welk moment welke interventies gehanteerd kunnen worden om radicalisering aan te pakken.

Wat het boek bijzonder maakt is de toetsing van de gedragswetenschappelijke inzichten aan de Nederlandse situatie. Tevens worden in dit boek handvatten en adviezen voor deradicalisering gegeven. Deze adviezen zijn gebaseerd op een sociaal-wetenschappelijke analyse van het radicaliseringsproces.

Dit boek leert een ieder om radicalisering te herkennen, leert bestuurders om hun beleid met betrekking tot dit thema te optimaliseren en leert docenten, politieambtenaren, sociaal pedagogen en jeugdwerkers hoe om te gaan met deze problematiek.

Drs. Arjan de Wolf is sociaal psycholoog en directeur van De Wolf Training & Advies. Hij adviseert gemeenten, veiligheidshuizen en andere organisaties die bezig zijn met deradicalisering en/of disengagement in een planmatige aanpak van radicalisme. Daarnaast ontwikkelt hij deradicaliseringstools en verzorgt hij trainingen op het gebied van het herkennen van en omgaan met radicalisering.
Dr. Bertjan Doosje is als psycholoog werkzaam bij de Universiteit van Amsterdam en was tot 2019 Bijzonder Hoogleraar Radicaliseringstudies. Hij heeft veel onderzoek op dit thema gedaan, soms in opdracht van ministeries.


Deze titel komt niet in aanmerking als docentexemplaar

In de media: