De onvergetelijke leraar

Arjen de Boer   Rien Rouw   Harm Peter Smilde   Frank Willemsen  

ISBN 9789066659612 | 128 Pagina's | Paperback

Omschrijving

'De gelukkige klas is verdwenen, samen met de onvergetelijke leraar', schreef Jan Siebelink toen vorig jaar De gelukkige klas van Theo Thijssen gratis werd verspreid. Maar is dat wel zo? In dit boek gaan de auteurs op zoek naar het geheim van de onvergetelijke leraar. Hoe ze eruitzien. Wat ze kenmerkt. Wat maakt de onvergetelijke leraar zo onvergetelijk? Waarom liepen leerlingen voor hem of haar wel het vuur uit de sloffen? Waarom weten ze nu nog wat hun onvergetelijke leraar hun bijbracht?

De onvergetelijke leraar is een eerbetoon aan de mensen die u en ons hielpen te worden wie we zijn: leraren met liefde voor het vak en aandacht voor hun leerlingen. Zij maken immers het onderwijs. Het is een zoektocht naar de emotie die een goede docent - soms decennia later - nog kan oproepen bij mensen als Jan Siebelink, Femke Halsema, Ivo Opstelten, Frits van Oostrom, Marjolein Februari, Micha de Winter, Gerlach Cerfontaine, Andries Knevel, Fay Lovsky, Len Munnik, Jacques Wallage, Esther Jansma en Arnold Heertje. Bij mensen als u. Het is aan u om te beoordelen of deze leraren lijken op de leraren van nu. En of deze later ook onvergetelijk zullen blijken te zijn.

Drie auteurs werken bij het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, de ander als tekstschrijver bij een communicatiebureau. Ze schreven dit boek op persoonlijke titel.


Op vrijdag 21 november werd het eerste exemplaar van De onvergetelijke leraar aangeboden aan Jean Pierre de Bont, Leraar van het Jaar 2008. Jan Blokker jr. sprak over het beeld van de onvergetelijke leraar dat uit de interviews oprijst, en ging in op de vraag: wat moet er gebeuren om het leraarschap aantrekkelijker te maken? Verder sprak de heer C. de Zoeten - door zowel Frits van Oostrom als Fay Lovsky genoemd als onvergetelijke leraar - enkele persoonlijke woorden tot zijn oud-leerlingen. Klik hier voor een impressie van de boekpresentatie in tekst, beeld en geluid.

In de media
Artikel De Telegraaf
Artikel Leidsch Dagblad Klik op de button om het interview op Radio 1 te beluisteren.