Gratis verzending vanaf €20

Psychologische flexibiliteit in het onderwijs

Doen wat werkt met hart en ziel

Maaike Steeman   Femke Klomp  

ISBN 9789088509384 | 336 pagina's | Paperback | 1e druk 2020
5% studentenkorting
bij aanschaf van minimaal twee verschillende studieboeken

Omschrijving

Acceptatie- en commitmenttraining

Leerkrachten die met hart en ziel voor de klas staan en doen wat werkt, hebben een grote impact op kinderen en op de wereld. Juist nu is het tijd om te investeren in de leerkracht. Niet alleen in didactiek en methoden, maar vooral ook in de mens achter de leerkracht.

Psychologische flexibiliteit in het onderwijs is een gedegen en praktisch boek voor het primair onderwijs. Het helpt je om te onderzoeken of je je energie inzet op een manier die het effect heeft wat je beoogt. Het boek is voor elke leerkracht te gebruiken om kinderen op een wetenschappelijk onderbouwde manier te kunnen begeleiden, maar ook om de eigen psychologische flexibiliteit te vergroten. Alles onder controle willen hebben, altijd sterk zijn en anderen niet lastig willen vallen werkt op de lange termijn niet. Bij psychologische flexibiliteit richt je je op:

Doe wat werkt en waardevol is,

kies vanuit innerlijke kracht voor kwetsbaarheid

en doe het samen en in verbinding met elkaar.  

Dit boek is gebaseerd op de nieuwste en baanbrekende inzichten vanuit gedragswetenschap en evolutiewetenschap en maakt de vertaalslag naar de mens achter de leerkracht en de dagelijkse onderwijspraktijk in vorm van acceptatie- en commitmenttraining.

Het boek bestaat uit vier delen, we gaan achtereenvolgens in op:

  • algemene kennis over de mens en menselijk gedrag,
  • psychologische flexibiliteit van de leerkracht,
  • psychologische flexibiliteit van de kinderen, en 
  • systemische flexibiliteit in de context van de school.

Maaike Steeman is gezondheidszorgpsycholoog, gespecialiseerd in Acceptatie en Commitment therapie. Werkzaam in een vrijgevestigde GGZ-praktijk (ACT-Psychologen) te Utrecht. Verder geeft ze Acceptatie en Commitment Training in het onderwijs (Skills tot ACT). Auteur van het boek Wonderlijke binnenwereld. ACT voor kinderen. www.skillstoACT.nl

Femke Klomp is coach, trainer en adviseur in het onderwijs. Ze begeleidt leerkrachten en schoolleiders en focust daarbij op psychologische flexibiliteit, werkgeluk, ACT en werken vanuit de driehoek pedagogiek – didactiek – welbevinden, met programma’s als Licht in de klas en Licht in de school. Samen met Maaike geeft ze Acceptatie en Commitment Training voor het onderwijs. www.femkeklomp.nl.

 

Recensie

''De auteurs van dit boek geven trainingen in acceptatie- en commitmentvaardigheden (ACT) aan onderwijsprofessionals: leren accepteren waar je geen controle over hebt en aanpakken wat je wel kunt beïnvloeden, gebaseerd op gedragstherapie. Het boek is praktisch, leest prettig en sluit aan bij de onderwijspraktijk.''
Uit een recensie van Praxisbulletin,  Jaargang 39 nr 7

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief SWP Docenten Lerarenopleidingen