Gratis verzending vanaf €20

Austerlitz doet het zelf

Hoe een dorp zijn zorg regelde

Jan Snijders   Wim Oerlemans  

ISBN 9789085602644 | 248 pagina's | Hardcover | 1e druk, 2023

Omschrijving


Austerlitz doet het zelf gaat over een eigenwijs dorp dat zelf zijn meergeneratiegebouw met school, dorpshuis, starters- en zorgwoningen én zijn zorg- en welzijnsvoorzieningen regelde. Dit in de vorm van de zorgcoöperatie Austerlitz Zorgt, het Hart van Austerlitz en de  woonstichting NuVoorStraks. Het is een succesverhaal, maar ook een succesverhaal kent zijn moeilijke momenten. Ook daarover gaat dit boek. 

De drie betrokken wethouders zien als hun belangrijkste bijdrage aan dit project: het initiatief laten bij de initiatiefnemers en als gemeente faciliteren zonder het over te nemen. Dat vinden ze van groter belang dan het vele geld dat de gemeente Zeist investeerde. Een opmerkelijke, zo niet unieke houding. 

Jan Snijders en Wim Oerlemans dragen Austerlitz doet het zelf op aan hun dorpsgenoten en vooral aan de vele vrijwilligers onder hen. Ze schreven dit boek voor de inwoners van Austerlitz en voor actieve burgers elders in het land, die overwegen een burgerinitiatief op te zetten. Dat hoeft niet meteen zo breed te zijn als het initiatief hier in dit boek. Een coöperatie met een palet aan vrijwilligersdiensten levert al een grote bijdrage en is snel en relatief simpel op te starten!

In de media

  • Eerste boek Austerlitz doet het zelf overhandigd aan burgemeester Janssen, Slotstad (1 april 2023).
  • Austerlitz doet het zelf. De nieuwsbode (1 april 2023)
  • Boek over een zelfredzaam dorp, De nieuwsbode (22 februari 2023).

Review

Austerlitz Zorgt is een inspiratiebron voor velen. In de eerste plaats voor Austerlitz zelf. Vanuit het volste vertrouwen is Austerlitz Zorgt een geheel eigen koers blijven varen. Een eigen koers die drijft op de sociale cohesie in het dorp. Met een rotsvast vertrouwen in de ervaringen en kunde van alle betrokkenen, in de gemeenschapszin en in de toekomst. De coöperatie is uitgegroeid tot een volwaardige maatschappelijke organisatie. (…) In de tomeloze energie van de Austerlitzse samenleving ligt veel hoop besloten. Hoop in de kracht van de samenleving. Een kracht die alleen kan bestaan uit de gezamenlijke energie van individuele mensen. Met het vastleggen van de geschiedenis in dit waardevolle boek wordt dit treffend verbeeld.”
- Koos Janssen, Burgemeester van Zeist. 

Nieuwsbrief

Kies 1 of meerdere onderwerpen: