Gratis verzending vanaf €20

Ella Egel is weg

Met illustraties van Juliette de Wit

Joke de Jonge  

ISBN 9789085603474 | 40 pagina's | Hardcover | 1ste druk

Omschrijving

Het is heel warm in de tuin.
Er is al heel lang geen regen.
Dan zien Kim en Mark een egel.
Maar er is weinig eten voor haar.
Want er zijn geen wormen en torren.
Ze noemen de egel Ella.
Ze geven haar eten en water.
Maar op een dag is Ella weg.


Wat is een prentenleesboek?
Misschien is het even wennen om in een prentenboek tekst uit een leesboekje aan te treffen? Die combinatie is bewust gekozen, omdat beelden kinderen heel snel aanspreken. De losse woorden erbij prikkelen hen om spelenderwijs aan het lezen te slaan. En omdat de meeste jonge kinderen van herhaling houden, kunnen zij al snel de hele tekst zelf lezen. 

Dit boek is voor beginnende lezers en voor fans van prentenboeken. (Sluit aan bij AVI3)

De vorm van een prentenleesboek helpt jonge nieuwkomers om spelenderwijs hun weg te vinden in een nieuwe taal. De opzet is in de praktijk ontwikkeld en helpt om hen snel mee aan de praat en aan het lezen te krijgen. Met de losse woorden zijn korte gesprekjes uit te lokken, het is ook een prentenpraatboek. Voor wie actief is in het nieuwkomersonderwijs of als voorleesvrijwilliger, is er digitaal uitvoerige informatie over hoe je het meeste uit een prentenleesboek kunt halen. Ouders van nieuwkomers en anderen die lezen lastig vinden, kunnen dit boek al snel (voor)lezen door de eenvoudige taal.

Als steun in de rug zijn digitale vertalingen te vinden bij Extra materiaal op deze site en via www.stichtingdejongenieuwkomers.nl in de Materialenbank. Op die twee plekken is allerlei materiaal te vinden voor activiteiten rondom het prentenleesboek.

In deze serie is ook Klaas Konijn is weg en Kat Kaat is weg verschenen. 

Review

"Zo fijn dat er weer een nieuw deel is verschenen van een prentenleesboek. ❤️ De drie prentenleesboeken zijn los van elkaar te lezen. Al is de herhaling en herkenning natuurlijk ook fijn. Elk verhaal speelt zich af in een situatie die voor Nederland kenmerkend is. Nieuwkomers kunnen zo meteen een beetje kennismaken met hun nieuwe land. In Ella Egel zijn dat de wisseling van de seizoenen. Knap hoe Joke de Jonge dit allemaal in één boek heeft weten de combineren. Ze luistert en kijkt echt naar wat nieuwkomers en beginnende lezers nodig hebben en heeft dat weer weten te verwerken in een pareltje!"
- Uit een recensie van Leontine le Blanc, specialist in lees- en spellingonderwijs (juni 2024).

"Ik kocht dit boek voor mijn kleinkinderen (5 en 7 jaar). Het is een zeer aantrekkelijk prentenleesboek over twee vrienden die een egel ontdekken in de tuin.
Het verhaal spreekt aan, treft precies de juiste toon. Prachtig vormgegeven met passende illustraties, die uitnodigen zelf te lezen.
Het boek is geschikt voor te lezen aan jongere kinderen en het is ook goed te gebruiken bij het onderwijs aan jonge nieuwkomers.
Universele thema’s, zoals liefde voor de natuur, de seizoenen, zorg voor dieren en vriendschap maken dat het boek aantrekkelijk is voor kinderen uit alle culturen. Joke de Jonge heeft een frisse, niet belerende schrijfstijl die aansluit bij de leefwereld van jonge kinderen.
Ook de twee vorige boeken uit deze serie zijn prachtig.
Van harte aanbevolen
." 

Nieuwsbrief

Kies 1 of meerdere onderwerpen: