Muziekkwartier

Ontwikkelingsgericht muziek maken in de kinderopvang

Félice van der Sande  

ISBN 9789088508639 | 192 Pagina's | Paperback | 1ste druk, 2018

Omschrijving

Zingen en muziek maken voorziet in een natuurlijke behoefte van jonge kinderen. Via het muzikale spel en het zingen van liedjes ontwikkelen baby’s, dreumesen en peuters zich spelenderwijs.

Vroeg starten met muziek zorgt voor een actiever brein. Er worden meer verbindingen gemaakt die positief uitwerken op de taal- en spraakontwikkeling en de sociale vaardigheden. De dagelijkse liedjes, klap- en beweegspelletjes zorgen voor oneindige uitdagingen en variaties, waarin de kinderen zich creatief, muzikaal en motorisch kunnen uiten. Via de stapsgewijze aanpak in dit boek is het nu voor elke opvang mogelijk om de basis van muziek met jonge kinderen zelf toe te passen.

Muziekkwartier neemt je mee op een muzikale ontdekkingsreis waarin leren en spelen volledig hand in hand gaan en het plezier de overhand heeft. Tientallen creatieve spelvormen met rammelaars, dansdoekjes, ritmestokjes, trommels, maar ook dozen en blokken zorgen het hele jaar door voor uitdagend spel. Voor de ervaren pedagogisch medewerker is er uitbreiding te vinden doordat de auteur je meeneemt in een muzikaal creatieve gedachtegang. Door dagelijks een kwartier aan muzikaal spel te doen bereik je ontwikkelingsdoelen en inspireer je de kinderen in je groep tot uitdagend spel die ze in vrije speeltijd kunnen verwerken. Daarnaast gaat de auteur in op overgangen in de dag, de muziekhoek en muzikale tussendoortjes.

Handig extraatje: de gebruikte liedjes zijn terug te vinden op YouTube.

Félice van der Sande kreeg, als ze haar trainingen muziek in het kinderdagverblijf had gegeven, enthousiaste verhalen terug over blije kinderen en een prettigere groepssfeer.

‘Zodra we op het muziekkleed gaan zingen, kruipen de baby’s er vanzelf naartoe om mee te doen.’

‘Opvallend is dat de druktemakers een keer de aanjagers zijn. Ze krijgen lekker veel uitdaging, terwijl de stille kinderen nog steeds voldoende ruimte hebben. Na het muziek maken gaan ze heerlijk tevreden spelen.’

‘Ook voor ons kindje met speciale behoeftes is er ruimte om op de eigen manier mee te doen en zich mee te ontwikkelen via de muziekactiviteiten. Voor elk kind is er ruimte, of ze nu een achterstand of voorsprong hebben.’

Aanvullend is er de website: muziekkwartier.org