Muziekkwartier

Félice van der Sande  

ISBN 9789088508639 | Paperback | 1ste druk, 2018 | verschijnt najaar 2018

Omschrijving

Zingen en muziek maken voorziet in een natuurlijke behoefte van jonge kinderen. Via het muzikale spel en het zingen van liedjes ontwikkelen baby’s, dreumesen en peuters zich spelenderwijs.

In dit boek leer je de basis van muziek in het kinderdagverblijf, gebaseerd op de succesvolle werkwijze van Muziek op Schoot: het zingen, muziek maken en bewegen op muziek met de allerjongste kinderen van nul tot vier jaar, waarbij je naast het plezier een duidelijk beeld krijgt wat het doet met het kind, de groep en de ontwikkeling van de kinderen.

Het Muziekkwartier neemt je mee op een muzikale ontdekkingsreis waarin leren en spelen volledig hand in hand gaan en het plezier de overhand heeft. Tientallen creatieve spelvormen met rammelaars, dansdoekjes, ritmestokjes, trommels, maar ook dozen en blokken zorgen het hele jaar door voor uitdagend spel. Voor de ervaren pedagogisch medewerker is er uitbreiding te vinden doordat de auteur je meeneemt in een muzikaal creatieve gedachtegang. Door dagelijks een kwartier aan muzikaal spel te doen bereik je ontwikkelingsdoelen en inspireer je de kinderen in je groep tot uitdagend spel die ze in vrije speeltijd kunnen verwerken. Daarnaast gaat de auteur in op overgangen in de dag, de muziekhoek en muzikale tussendoortjes.

Vroeg starten met muziek zorgt voor een actiever brein: er worden meer verbindingen gemaakt die positief uitwerken op de taal/spraakontwikkeling en de sociale vaardigheden. De dagelijkse liedjes, klap- en beweegspelletjes zorgen voor oneindige uitdagingen en variaties, waarin de kinderen zich creatief, muzikaal en motorisch kunnen uiten. Via de stapsgewijze aanpak in dit boek is het nu voor elke opvang mogelijk om de basis van muziek met jonge kinderen zelf toe te passen.

Handig extraatje: de gebruikte liedjes zijn terug te vinden op YouTube.