Gratis verzending vanaf €20

KIDDO 5: Pedagogisch werken

ISBN 9789085601814 | 96 pagina's | Paperback | 1ste druk

Omschrijving

Uit de inhoud:

Tien ankers voor kindgericht werken

In de praktijk horen we vaak de roep: ‘Geef me mijn vak weer terug, ik wil dat er weer tijd is voor de kinderen.’ Er wordt veel van je verwacht, hoe houd je binnen de werkdruk van alledag de rust om echt kindgericht te werken? De ‘tien ankers voor kindgericht werken’ geven jou houvast hiervoor. 

Pedagogie op de commode

Als pedagogisch medewerker verschoon je kinderen dagelijks meerdere malen en mogelijk doe je dat al jarenlang. Jij hebt veel ervaring, handigheid en routine. Maar routine kan leiden tot mechanisch handelen en dat is voor kinderen niet fijn, het kan zelfs schadelijk zijn. Als je vanuit de Pikler-pedagogie weet wat baby’s en peuters van jou en van zichzelf kunnen leren tijdens het wisselen van de luier en het aan- en uitkleden, besef je hoe belangrijk jij bent voor de gezonde ontwikkeling van kinderen. In het bijzonder tijdens de verzorging.

Hoe krijg je een kindertrauma klein?

Kinderverzorgers worden geconfronteerd met veel moeilijkheden bij screening op familiaal geweld, verwijzing en trauma-geïnformeerd handelen. Naar aanleiding van het Europese ECLIPS-onderzoek komt er hopelijk een training voor kinderverzorgers om hen meer handvatten te geven.

Jongens hebben iets anders nodig dan meisjes

Jongens hebben meestal een andere energie dan meisjes. Ze zijn beweeglijker, ze nemen meer ruimte in en maken vaak meer geluid. Al op jonge leeftijd merk je de verschillen. Waar meisjes rustig aan een knutselwerkje kunnen werken, zijn de jongens sneller afgeleid en gaan liever met een autootje door de ruimte racen. Dit zorgt nogal eens voor irritaties bij de pedagogisch medewerkers. ‘Niet doen, hou op, zit stil’, zijn boodschappen die jongens niet vreemd in de oren klinken.

Grip op pedagogische kwaliteit
Nationaal onderzoek naar de kwaliteit van de kinderopvang wordt gerapporteerd door de Landelijke Kwaliteitsmonitor Kinderopvang (LKK), en ook de GGD doet uitspraken over de kwaliteit die je biedt. Maar weten kinderopvangorganisaties zelf wat goed gaat op pedagogisch vlak of waar juist nog verbetering op nodig is?

Creatief communiceren met kinderen en jongeren
Als je een kind beter wilt leren kennen, is het gebruikelijk om vragen aan een kind te stellen. Maar dat is vaak lastig. Tegengesteld aan wat meestal geleerd wordt, zijn vooral open vragen moeilijk.

En verder

12 Peuters en kleuters ontdekken abstract denken met Wiskids

14 Okiddo voor 0 t/m 4 jaar: Pedagogisch werken, ja natuurlijk! 

21 Column: Pedagogisch medewerker als rolmodel

26 De invloed van spel op de pedagogische relatie

34 Okiddo voor 4 t/m 12 jaar: Just dance!              

36 Speel, leer en creëer!

40 Creativiteit stimuleren op de bso

48 Vakliteratuur over pedagogisch werken

50 Het belang van de pedagogiek

54 Ik heb geen visie op ADHD, ik heb een visie op kinderen

58 Inspiratie uit Pistoia

66 Muziekcolumn: Een liedje over niks

68 KIDDOpraat

75 De bso als onderdeel van een hightech community

78 Tekenspel, boordevol vitamines!

83 Seksuele opvoeding in de praktijk

95 Volgende keer & Colofon

Bestel het nummer los of word abonnee en profiteer van vele extra's! 
Dit nummer is ook online beschikbaar via Kinderopvangkennis.nl. 


Als abonnee krijg je 

  • Vier keer per jaar een dik bewaarnummer van KIDDO (100 pagina's) met inhoudelijke artikelen over visies en inzichten, pedagogisch werken, kennis over kinderen, kennis over de wereld daar omheen voor zowel het KDV als de BSO;
  • Los het tijdschrift KIDSTUF met informatie over spullen, inrichting, boeken, materialen en cursussen.  
  • Toegang tot het omvangrijke archief van KIDDO (meer dan 400 artikelen!) via Kinderopvangkennis.nl.  (bestaande abonnees ontvangen binnenkort een mail met instructies)c

Je krijgt ook

Over KIDDO
KIDDO is hét vakblad voor pedagogisch professionals werkzaam in kleinschalige vormen en grote organisaties, medisch kinderdagverblijven, gastouderopvang, buitenschoolse opvang en integrale kindcentra. Ook professionals in een jeugdzorginstelling, gezinshuis of crisisopvangcentrum vinden in KIDDO pedagogische diepgang, praktische toepassingen en activiteiten. Het begeleiden van kinderen en een bijdrage leveren aan hun ontwikkeling is een grote verantwoordelijkheid. Op alle pedagogische aspecten van deze verantwoordelijke baan kan KIDDO nu nog beter ingaan. 

Abonnees krijgen het blad automatisch toegestuurd. Het is daarnaast mogelijk om deze editie los aan te schaffen. De losse verkoopprijs is €14,95.

Bij afname van meerdere exemplaren is er een staffelkorting

  • Vanaf 10 ex:  9,95
  • Vanaf 50 ex:  7,95
  • Vanaf 100 ex:  6,95
  • Vanaf 500 ex : 5,95
  • Vanaf 1000 ex:  4,95

    Voor bestellingen vanaf 10 ex: mail deze, met vermelding van uw adres aan ons hier.
Of word KIDDO-abonnee

Nieuwsbrief

Kies 1 of meerdere onderwerpen: