Gratis verzending vanaf €20

Leidinggeven vanuit interactievaardigheden

Een basis voor het aansturen van kinderopvangteams

Marleen Kerstens  

ISBN 9789088508394 | 144 pagina's | Paperback | 2e druk, 2023
5% studentenkorting
bij aanschaf van minimaal twee verschillende studieboeken

Omschrijving

Leidinggeven aan kinderopvangteams vraagt niet alleen om visie, sturing en leiderschap, maar ook om een stevige kwaliteit van de relaties. Dit boek slaat een brug tussen leidinggevenden en pedagogisch medewerkers in de kinderopvang.

In Leidinggeven vanuit interactievaardigheden lees je hoe je als leidinggevende positieve invloed kunt hebben op de flexibiliteit, ontwikkeling en samenwerking in je team. Vanuit de zes belangrijkste interactievaardigheden in de kinderopvang ontdek je hoe je kunt aansturen op pedagogische kwaliteit. Stuur je pedagogisch medewerkers aan vanuit de vaardigheid sensitieve responsiviteit, dan draag je bij aan het welbevinden van je teamleden. Stimuleer je pedagogisch medewerkers in hun ontwikkeling, dan geef je ze nieuwe kansen om te ontdekken hoe zij op hun beurt de kinderen kunnen stimuleren in hun ontwikkeling. Wat aandacht krijgt, groeit. Dit boek laat je zien hoe je je echt verbindt met de medewerkers op de groep en hoe je je met je team kunt blijven focussen op de kwaliteit van het werk.

Drs. Marleen Kerstens is pedagoog. Ze ontwikkelt educatieve spel- en coachingsmaterialen voor de kinderopvang. Ze introduceerde onder meer een spelmethodiek waarin locatiemanagers ontdekken hoe zij de zes vaardigheden kunnen toepassen vanuit hun rollen en functies binnen kinderopvangorganisaties. Elk teamlid draagt bij aan de pedagogische kwaliteit, de locatiemanager heeft daarin een voorbeeldfunctie. Marleen laat leidinggevenden ervaren welke invloed zij dagelijks hebben op de kwaliteit van de kinderopvang.

Recensies

"Het geheel blijft praktijkgericht doordat de theorie wordt gekoppeld aan een casus uit de dagelijkse praktijk. (...) Dit boek leent zich goed voor intervisiebijeenkomsten van leidinggevenden. Het maakt dat de leidinggevende zich weer zeer bewust wordt van haar invloed op de pedagogische kwaliteitsontwikkeling van haar team."
 - Uit vakblad Kinderopvang

Nieuwsbrief

Kies 1 of meerdere onderwerpen: