Gratis verzending vanaf €20

Werken met Cirkels van Nabijheid (set)

Nynke Biegel-Slappendel   Wolanda Werkman  

ISBN 9789088509766 | Losbladig | 1ste druk | 2020

Omschrijving

Cirkels van Nabijheid is een heldere methode die kinderen met een beperking op weg helpt naar autonomie. Met het methodiekboek, de magnetische cirkel en de magnetische pictogrammen in deze doos kunnen leerkrachten speciaal onderwijs, therapeuten, ouders, logopedisten en alle professionals die werken met  kinderen met een beperking de methode inzetten.

Kinderen met een lichamelijke of meervoudige beperking hebben meestal hulp nodig bij de verzorging. Vaak hebben zij meerdere verzorgers die intieme handelingen verrichten die door de kinderen meestal niet als zodanig worden ervaren. Dit kan leiden tot een onderontwikkeld besef van autonomie en lichaamsgrenzen. Wolanda Werkman en Nynke Biegel-Slappendel ontwikkelden hiervoor de methodiek Cirkels van Nabijheid, waarmee kinderen leren zelf hun grenzen aan te geven.. Daarbij is begrip van afstand en nabijheid tot anderen een voorwaarde. De methodiek is inzetbaar voor het aanleren van diverse vaardigheden. Privacy, intimiteit, seksuele ontwikkeling en voor jezelf opkomen zijn concepten die makkelijker te begrijpen zijn binnen de kaders van de Cirkels.

Wolanda Werkman (GZ-psycholoog) en Nynke Biegel-Slappendel (logopediste) werken beiden in de kinderrevalidatie. Samen ontwikkelden zij het cirkel-idee tot een behandeling die gebaseerd is op drie cirkels – die van onbekenden, bekenden en intimi. Door het succes ervan is Cirkels van Nabijheid uitgegroeid tot een prijswinnende lesmethode voor groepen kinderen in het speciaal onderwijs.

Erratum: 

Tot onze spijt zijn er fouten geslopen in bijlage 2 en 5 in het boek. Voor de gecorrigeerde bijlage 2 Stellingen en situaties, klik hier.

Het is belangrijk dat u deze bijlage 2 gebruikt en niet die in het boek! Hiermee voorkomt u dat jonge kinderen stellingen of uitleg voorgelegd krijgen die niet voor hen bedoeld zijn. Er zitten stellingen in het boek voor kinderen van verschillende leeftijdsgroepen. Ook voor uw eigen gemak is het belangrijk de bijlage 2 te vervangen. Zo voorkomt u dat u moet zoeken naar de juiste uitleg bij een bepaalde stelling.

Voor aangepaste versie van bijlage 5 Foto's van onbekende mensen, klik hier

 

Cirkels van Nabijheid zal absoluut een zinnige bijdrage gaan leveren aan de scholing van professionals die met mensen met een LVB werken. De prettige, positieve toon van het boek vormt een welkom tegenwicht voor vaak eenzijdige aandacht voor de donkere kanten van seksualiteit. Bevorderen van seksueel plezier is belangrijker dan rampenbestrijding.’ 

Dr. Rik H.W. van Lunsen, arts-seksuoloog NVVS

‘Geweldig dat er nu een methode is om meervoudig beperkte kinderen steviger en weerbaarder te maken. De Cirkels geven op een speelse manier vorm aan de complexe sociale verbanden in onze maatschappij en leren kinderen dat zij de baas zijn over hun lijf en leven!’

Dr. Carien Görts, sociaal psycholoog, werkzaam binnen de jeugdzorg

Nieuwsbrief

Kies 1 of meerdere onderwerpen: