Gratis verzending vanaf €20

Leefklimaat in de klinische forensische zorg

Prof. dr. Peer van der Helm   Uta Kröger   Petra Schaftenaar   Dr. Jaap van Vliet  

ISBN 9789088503283 | 376 pagina's | Paperback | 1ste druk, 2013
5% studentenkorting
bij aanschaf van minimaal twee verschillende studieboeken

Omschrijving

Klik hier voor de totaal herziene versie Leefklimaat!

"Een samenleving die de zorg voor de meest kwetsbare kinderen verwaarloost, krijgt het terug in de vorm van agressie en geweld".

In Nederland worden cliënten en patiënten in de gesloten psychiatrische zorg en TBS, die vaak een bedreiging voor zichzelf en anderen vormen, of ernstige delicten hebben gepleegd, behandeld op leefgroepen, begeleid door hbo-opgeleide sociotherapeuten (groepswerkers). Zij hebben de moeilijke taak om dagelijks een balans te vinden tussen flexibiliteit in therapeutisch handelen (nodig voor herstel) en controle (nodig om chaos en agressie op de groep te voorkomen).

Met hun vakkennis en ervaring zijn ze in staat ernstig ontregelde mensen weer te stabiliseren en contact te leggen. Medewerkers en cliënten/patiënten vormen samen een sociaal-pedagogisch leefklimaat op de groep, een belangrijke voorwaarde voor herstel.

Dit boek beschrijft de moeilijke taak ('misschien wel het moeilijkste werk ter wereld') van sociotherapeuten op de leefgroep om dat sociaal-pedagogisch klimaat neer te zetten vanuit recent wetenschappelijk onderzoek dat laat zien dat werken op de groep 'werkt'.

Het boek is bedoeld voor het hbo 'Werken in Gedwongen Kader' en voor de vakmensen op de leefgroep zelf, ter ondersteuning van hun werk.

  

 


 

Nieuwsbrief

Kies 1 of meerdere onderwerpen: