Gratis verzending vanaf €20

Stoppen of volharden

Portretten van jonge veelplegers

Prof.dr. Ido Weijers   Diane van Drie  

ISBN 9789088505300 | 224 pagina's | Paperback | 1ste druk, 2014

Omschrijving

Hoe worden jongeren veelpleger? Wat doet ze uiteindelijk stoppen? Zijn er culturele verschillen? Deze vragen houden niet alleen beleidsmakers, politici en journalisten bezig, maar ook al diegenen die werken met jongeren die keer op keer in de fout gaan.

Stoppen of volharden probeert antwoorden te vinden op deze vragen en inzicht te bieden in het stopproces. Het presenteert de uitkomsten van een longitudinale studie naar 81 jongvolwassenen die als minderjarige op een lijst van jeugdige veelplegers zijn beland. Het laat allereerst zien dat stoppen met criminaliteit voor veelplegers een worsteling is en dat motivatie in dit proces een cruciale rol speelt. Ten tweede laat het zien dat stoppen met criminaliteit door jonge veelplegers een typisch leeftijdsspecifiek proces is en als zodanig benaderd moet worden.

Centraal in deze studie staat een serie portretten van 21 jonge veelplegers, ingedeeld naar verschillende fasen in het proces van stoppen met criminaliteit. Het biedt ten slotte een aantal aanbevelingen voor iedereen die betrokken is bij de aanpak van jonge veelplegers.

In de media:
Zondag 21 september, Reporter Radio op Radio 1: Proeftuinen in de jeugdzorg.
Maandag 22 september, EenVandaag op Radio 1.
Dinsdag 23 september, De kennis van Nu, NTR op radio 5.
Dinsdag 23 september, Volkskrant Opinie
Vrijdag 26 september, EenVandaag op TV, 'Pluk de jeugdige veelpleger'