Gratis verzending vanaf €20

Samen hart werken

Voor team- en organisatieontwikkeling

Wiep Staal  

ISBN 9789085602712 | 152 pagina's | Paperback | 1e druk, 2023

Omschrijving

Ben jij een ‘hartwerker’? Hartwerkers zijn hard nodig in hedendaagse werksituaties waar wordt samengewerkt. De hedendaagse werksituatie moet flexibel zijn. De toekomst en de dagelijkse praktijk is minder voorspelbaar. Dit komt door onrust in de wereld, crisissen, personeelstekorten, werkdruk en de complexiteit waar organisaties mee kampen. Medewerkers en teams worden gevraagd om hard te werken.

Alleen hard werken, helpt niet om met werkdruk en gestelde werkeisen om te gaan en tevreden personeel te behouden. De weg is samen ‘hart’ werken bij de uitdagingen die de organisatie tegenkomt. Medewerkers die samen hart werken, ervaren meer eenheid, verbinding en werkplezier.
 
Wiep Staal beschrijft het gedrag van hartwerkers, de nieuwe professionals van deze tijd. Hoe gedragen zij zich in teams? Hoe gedreven zijn ze? Wat zijn hun kenmerken, eigenschappen en vaardigheden? Op welke manier leveren zij een bijdrage in de teamontwikkeling? En hoe kunnen zij een belangrijke rol spelen bij de ontwikkeling van de organisatie?
 
Aan de orde komen de aandachtspunten voor deze organisatieontwikkeling en ze koppelt bestaande theorieën aan samenwerkingsuitdagingen, behoeften van medewerkers en ontplooiingskansen. Daarnaast beschrijft Staal veel teamcoachingstools. Zij introduceert hierbij het ‘Zes E’s’-model. De benodigde zes E’s zijn: Eenheid, Evenwicht, Enthousiasme, Energie, Eerlijkheid en Eigenaarschap. Bij elke E licht zij vier aspecten toe. Hierdoor wordt er ook praktisch met de zes E’s gewerkt.
 
Samen hart werken is geschreven voor de lezer die geïnteresseerd is in de nieuwe professional ‘Hartwerkers’, team- en organisatieontwikkeling. Met het model ‘De zes E’s’ in handen kan teambegeleiding en organisatieverandering worden ingezet of beleid worden gemaakt. Teams en organisaties komen in beweging, zijn wendbaar en versterken samenwerking. Met een warm en open hart.
 
Wiep Staal heeft meer dan zeventig teams gecoacht in de welzijns- en gezondheidszorg en in het onderwijs. Zij is onderwijsmanager, docent, supervisor en (team)coach.
 

Review 

"Het boek bevat veel aspecten die kunnen bijdragen aan het prettig (samen)werken van mensen en teams en verwijst naar bruikbare literatuur en tools om hier meer over te lezen of om mee aan de slag te gaan. Met de 24 aspecten, onderverdeeld in de zes E’s, geeft de auteur daarnaast een model en daarmee grip op wat hierbij van belang kan zijn."
- Uit een recensie van De Nieuwe Meso, februari 2024. 

"Het betreft een prettig geschreven en onderbouwd boek waarin theorie en praktijk goed bij elkaar passen. Auteur heeft haar wel als teamcoach hierin integraal verwerkt. Interessant en zeker de moeite waard."
- Recensie uit Ondersteuning in Onderwijs (OOM Magazine), nummer 4 2023.

"Werken in teams blijft vaak abstract. Het abstracte wordt in dit boek in reële en begrijpelijke termen uit elkaar gehaald.
Het wordt helder wat elke leidinggevende, teamcoach en teamlid kan doen.
Wiep Staal beschrijft uit eigen ervaring veel handvatten.
Een kritisch punt blijft de werkdruk en de waan van de dag. Het streven naar hart werken vraagt veel. Beschreven hart werkers komen naar voren als ‘vol - maakt’ en dat ontstaat bij ruimte en tijd. Als tijd wordt gecreëerd voor Staal’ s bevlogen inhoud, levert het werkplezier en efficiency.
Het boek biedt een uitgewerkt proces om met elkaar dit inspirerende pad te belopen. Als samen HART werken mettertijd groeit van binnen naar buiten met de handreikingen in dit boek bloeit de wendbaarheid en de samenwerking in teams en organisaties."

- Review van managementboek.nl (september 2023).

"De uitdaging die Staal beschrijft maakt het wat mij betreft een relevant boek voor leidinggevenden en/of pedagogisch coaches in de kinderopvang. Want wat wordt er hard gewerkt in de kinderopvang! Het is een branche die wendbaar is, zich telkens moet aanpassen, om moet gaan met allerlei uitdagingen en er wordt een behoorlijke werkdruk ervaren. Hard kunnen werken lijkt noodzakelijk. Maar hoe zorg je ervoor dat er vanuit het hart wordt gewerkt? En wat houdt ‘hart’ werken eigenlijk in? (...) Mooi aan het boek is dat er ook focus gelegd wordt op de aandachtspunten bij iedere E, waar vaak een rol voor de leidinggevende is weggelegd. Het geeft inzicht in welke voorbeeldrol je als leidinggevende moet nemen en hoe je dat doet. (...) 'Samen hart werken’ is een aanrader voor iedere leidinggevende die van zijn teamleden hartwerkers wil maken en wil investeren in de kracht van het team. "
- Uit een recensie van BBMP 5, 2023. 

"Samenwerken is immers niet altijd makkelijk. Dat blijkt wel uit de vele beschrijvingen van waar teams tegenaan lopen. Wiep geeft naast uitleg over de achtergrond van problemen, ook allerlei oefeningen om hiermee om te gaan. Praktisch en kernachtig opgeschreven, zodat teams die willen veranderen en hun functioneren willen verbeteren, hier een stuk verder mee kunnen komen."
- Review managementboek.nl, Mariëtte Feijen, hartwerker (augustus 2023).

"Er is veel onrust, personeelstekort, werkdruk en organisaties kampen met veel complexiteit. De werksituatie moet flexibel zijn, want de dagelijkse praktijk is minder voorspelbaar. Volgens teamcoach Wiep Staal gaat alleen hard werken daarbij niet helpen. De weg, volgens haar, is om als medewerkers samen meer vanuit het ‘hart’ te werken bij de uitdagingen die de organisatie tegenkomt. In haar boek beschrijft ze hiervoor een model waarmee zorgmedewerkers meer eenheid, verbinding en werkplezier ervaren."
- Uit een recensie van vakblad Klik, oktober 2023.  

Nieuwsbrief

Kies 1 of meerdere onderwerpen: