Gratis verzending vanaf €20

Pedagoog, durf te spelen!

VBSP-bundel 4

Lisette van der Poel   Ingrid Schonewille   Hans de Deckere   Janneke Metselaar   Jan Bekker   Willemieke de Jong  

ISBN 9789085600794 | 152 pagina's | Paperback | 1ste druk 2020
5% studentenkorting
bij aanschaf van minimaal twee verschillende studieboeken

Omschrijving

Vraag kinderen waarom ze spelen en ze zullen antwoorden: “Gewoon, omdat dat leuk is.” Een wijs antwoord. Juist het leuke aan spelen, waarin de bezigheid zelf belangrijker is dan het resultaat van die bezigheid, is de essentie van spelen en maakt dat het van grote waarde is in de ontwikkeling en het welzijn van kinderen en jongeren. En spelen is inderdaad gewoon: het is kinderen eigen. 

Maar is spelen nog wel zo gewoon voor kinderen die in de huidige samenleving opgroeien? Is er nog voldoende ruimte om te spelen in een samenleving waarin prestatiegerichtheid, de maakbaarheidsgedachte,  je veelvuldig moeten meten in toetsen en competities groot goed lijken te zijn? Professor Sutton-Smith noemde ooit dat niet vervelen maar depressie het tegenovergestelde van spelen is. Laten we onze kinderen wel voldoende spelen en durven we zelf nog te spelen?

Spel kan motivatie vergroten. Met behulp van creatieve (onderwijs)werkvormen worden leerdoelen behaald. Serious gaming, het creatief inzetten van media technologie, biedt mogelijkheden om verandering en verdieping te bewerkstelligen. Ook in vormen van theater, muziek, beeldende kunst, dans, sport en beweging worden waardevolle ervaringen opgedaan.

Deze bundel is een van de mooie opbrengsten van het tweedaagse kennisfestival 'Pedagoog, durf te spelen!' dat de VBSP in oktober 2019 organiseerde. Daar werden de deelnemers uitgedaagd om op speelse en creatieve wijze te laten zien en te ervaren hoe het onderzoek en onderwijs op de verschillende hogescholen ertoe bijdragen dat kinderen en jongeren, ouders en (onderwijs)professionals letterlijk en figuurlijk de ruimte krijgen om te spelen. 

Het wordt van harte aanbevolen om dit boek in opleidingen Pedagogiek of Social Work of in werksettingen te gebruiken om uw kennis te verdiepen en uw opvattingen aan te scherpen.

ERRATUM: 

Tot onze spijt is er belangrijke noot weggevallen in de column van Kors Perdijk. Voor juiste versie van zijn column, klik hier

Review

"Een bundel die oproept om ervoor te zorgen dat kinderen voldoende tijd en gelegenheid krijgen om te spelen, zodat ze echt kind kunnen zijn en zich op hun eigen unieke manier kunnen ontwikkelen. En een oproep aan hun begeleiders om zelf het spelen niet te verleren."
- Uit een recensie van NBD Biblion (december 2020)

“Het boek is de weerslag van het tweedaags kennisfestival. Als bezoeker maak je een keuze uit de aangeboden workshops en lezingen. Je kiest programma-onderdelen die aansluiten bij je interesse voor bepaalde onderwerpen, of je kiest juist voor onderwerpen die ver buiten je gebruikelijke focus liggen, om je te laten verrassen. Zo is het ook met dit boek. Ik peins nog een beetje over de thema’s ‘opvoeden tot realiteitszin’, ‘geluk en levensoriëntatie’ en ‘de kindvriendelijke stad’. Samen geven ze een mooie mix van aanknopingspunten om over de rol van de pedagoog na te denken in deze Covid-19-tijd, waarin jongeren elkaar buiten ontmoeten omdat ze hun vrienden niet kunnen meenemen naar huis en horeca en andere ontmoetingscentra gesloten zijn.”
- Uit een recensie van Clarine de Leve. Verschenen in vakblad BBMP (nummer 1, 2021)

 

Nieuwsbrief

Kies 1 of meerdere onderwerpen: