Perfectionisme

dr. Jaap van der Stel  

ISBN 9789088508493 | 128 Pagina's | Paperback | 1ste druk, 2019

Omschrijving

Perfectionisme ontstaat zodra het streven naar perfectie uit de hand loopt. Dat is het geval wanneer degene die streeft naar het allerbeste zichzelf irreële eisen stelt. Het brengt burn-out, depressieve en angstige gevoelens, én gedachten over suïcide dichterbij. Wat kunnen we doen om perfectionisme te voorkomen of om te buigen naar gewoon goed? Wat weten we hierover?

Perfectionisme ontstaat zodra het streven naar perfectie uit de hand loopt.

Met het streven naar perfectie in opleidingen, op het werk, in sport en in de kunst is niets mis. Het heeft de mensheid onnoemelijk veel voordelen opgeleverd. Maar zodra hele generaties het gevoel hebben ‘perfect’ te moeten zijn, is er wel wat aan de hand. Als veel, vooral jonge mensen, het gevoel hebben niet te kunnen voldoen aan de verwachtingen die door anderen aan hen worden gesteld, moeten we ons zorgen maken. Het vreet aan hun zelfbeeld en gevoel van eigenwaarde.

Wat is perfectionisme nu eigenlijk? Hoe kunnen we het verklaren en is er wat aan te doen? Kunnen mensen zichzelf weerbaar maken tegen de eis of verwachting ‘perfect’ te zijn? Zou psychische hulp , yoga of mindfulness helpen? En moeten we daarnaast de oplossing niet ook zoeken in het opsporen en zo mogelijk beïnvloeden van de oorzaken?

Dit boek geeft antwoord op al dit soort vragen en inspireert met veel nieuwe inzichten. Het is geschreven voor tal van professionals als psychologen, coaches, decanen maar ook voor mensen die hier zelf last van hebben.

Jaap van der Stel is expert op het gebied van perfectionisme en zelfregulatie en lector Geestelijke Gezondheidszorg aan de Hogeschool Leiden.

In de media:
Punt.Avans, Perfectionisten moeten leren genieten
TCC Magazine, Zelfregulatie helpt bij negatief perfectionisme
Leidschdagblad, Perfectionisme kan een 'giftige cocktail' zijn
Nederlands Dagblad, De perfectionist piekert en vergeet te genieten
Trouw, Hoe verander je perfectionistisch gedrag?
Erasmus Magazine, “Perfectionisten moeten leren genieten”
Trouw, Perfectionisme, volksziekte van een nieuwe generatie

Is perfectionisme de nieuwe volksziekte?