Afgelopen maand stond een uitzending van Pointer in het teken van anorexia bij jongeren. Hoewel het aantal nieuwe gevallen – circa 1300 per jaar – al jaren gelijk blijft, is er een verontrustende trend zichtbaar: de leeftijden van de jongeren met anorexia dalen, onder meer door sociale media. Steeds vaker gaat het om meisjes tussen de 10 en 14 jaar oud.
Voor deze jonge doelgroep is nauwelijks passende zorg beschikbaar. Eetzorgklinieken hebben vaak geen plek of zijn niet ingericht op deze leeftijdsgroep. Daardoor zijn deze meisjes en hun ouders aangewezen op intensieve begeleiding thuis, gefinancierd via de gemeente. Maar in de praktijk blijkt deze hulp vaak niet beschikbaar: gemeenten geven niet thuis, veelal vanwege financiële beperkingen.
Deze situatie laat zien hoe kwetsbaar gezinnen zijn als de juiste zorgstructuur ontbreekt. Ouders staan er alleen voor in een complexe thuissituatie, met alle risico’s van dien voor de gezondheid en ontwikkeling van het kind.
Handvatten als gespecialiseerde klinische niet beschikbaar is
Het boek FBT-behandeling bij jeugdigen met anorexia. Een vaardighedengids voor ouders kan jongeren en ouders helpen. Het biedt praktische handvatten voor professionals én ouders om samen te werken aan herstel, juist in de thuissituatie waar gespecialiseerde klinische zorg niet altijd beschikbaar is.
Maria Ganci, psychoanalytisch psychotherapeut met jarenlange betrokkenheid bij eetstoornissen en het begeleiden van gezinnen en jongeren, schreef deze handleiding om ouders te ondersteunen, zodat ze zich beter kunnen inleven in wat anorexia doet met hun kind. Zij beschrijft de obstakels en alle anorexia-gedragingen die de behandeling en het herstel zullen belemmeren. Het doel van deze handleiding is ervoor te zorgen dat ouders anorexia een stap voor blijven en met beide benen op de grond blijven staan
Deze vaardighedengids biedt:
een waardevol instrument voor behandelaars dat hen kan helpen om families waarmee ze werken door de behandeling heen te loodsen.
duidelijk, praktisch advies dat ouders in staat stelt om naast de therapie de confrontatie aan te gaan met alles wat de ziekte met zich meebrengt.
Bekijk hier het inkijkexemplaar