Gratis verzending vanaf €20

De geweldige pedagogische ideeën van Janusz Korczak


De geweldige pedagogische ideeën van Janusz Korczak

"Aan de basis van het pedagogisch handelen, ligt het zien met je hart."
- Janusz Korczak

Janusz Korczak (1878-1942) was een bevlogen pedagoog die het welbevinden en de rechten van kinderen hoog op de agenda zette. In het kader van kinderwelzijn pleitte hij voor het recht van het kind op 'de dag van vandaag'. Dat was een kritiek op het feit dat kinderen vaak moeten wachten - dat ze in de toekomst iemand zouden worden. In talloze boeken en andere geschriften heeft Korczak bijgedragen aan een pedagogisch wereldbeeld met een verassende actualiteit.

Een mooie impressie van verleden en heden is te zien in deze film van de Korczak stichting:

Ook in hedendaagse denkbeelden en praktijken zien we elementen van zijn gedachtengoed terug: de Vreedzame school bijvoorbeeld, of geweldloos opvoeden, de kinderraden. Wereldwijd blijven Korczakvolgers actief in eigen netwerken en verzorgen eigentijdse vertalingen en publicaties. In Nederland is er een actieve Korczak-stichting die jaarlijks bijeenkomsten organiseert en een jaarboek uitbrengt. Zo werd in 2018 het boek Kinderen hebben iets te zeggen uitgebracht en verschijnt binnenkort het jaarboek Moeten we dan alles goedvinden?.

Van de hand van Korczak zelf is een aantal titels beschikbaar, vertaald door René Görtzen. In de boekhandel verkrijgbaar en via de uitgever.

Voor 'ongeduldige' mensen, zijn er digitale versies te lezen via pedagogiekdigitaal.nl.


10-07-2019