Gratis verzending vanaf €20

Meer aandacht nodig voor misbruikte jongens


Meer aandacht nodig voor misbruikte jongens

Jongens die seksueel worden misbruikt moeten beter worden geholpen. Dat zeggen organisaties die zich inzetten voor mensen die seksueel misbruik hebben meegemaakt, tegen het NOS Jeugdjournaal. Zowel de Nationaal Rapporteur Mensenhandel en Sekueel Geweld tegen Kinderen, als het landelijk Coördinatiecentrum Comensha, WatchNL en hulporganisaties als Fier en het Centrum Seksueel Geweld vinden dat er te weinig aandacht is voor mannelijke slachtoffers.

Aangiftebereidheid
''Uit de cijfers blijkt dat jongens ontzettend weinig in beeld zijn. Toch krijgen we wel degelijk signalen dat het voorkomt. En dus moet er meer aandacht komen, zodat ook mannelijke slachtoffers vaker aangifte durven te doen", zegt een woordvoerder van de Nationaal Rapporteur Mensenhandel.
Volgens het Centrum Seksueel Geweld (CSG) houden jongens ook vaak hun mond omdat de schaamte onder mannelijke slachtoffers groter is dan bij vrouwen. "Dan denken ze dat mensen hen zien als zwak of een slappeling", vertelt Iva Bicanic van het CSG.

Het is niet stoer
Het NOS Jeugdjournaal sprak met Mark (niet zijn echte naam). Hij werd op zijn vijftiende misbruikt door een 52-jarige man. Inmiddels zit hij in de eerste speciale jongensopvang van Nederland. Hij vertelt (onherkenbaar) zijn verhaal: link.
In iedere basisschoolklas zit volgens Bicanic een jongen die net zoals Mark met een vorm van seksueel misbruik te maken krijgt. "Toch worden jongens minder snel gewaarschuwd voor deze gevaren." Ze vult aan: "Op een of andere manier hebben we het idee dat jongens dit niet mee kunnen maken. Omdat we denken dat jongens stoer en sterk zijn. Dat ze van zich af kunnen slaan." Maar volgens Bicanic is het net zo lastig voor jongens om op te staan tegen misbruik.

Bron: NOS

Het taboe te lijf
Rond dit thema organiseert uitgeverij SWP op maandag 2 december het middagsymposium 'Het taboe te lijf'. Naast Herman Bolhaar (Nationaal Rapporteur Mensenhandel en Seksueel Geweld tegen Kinderen) en Iva Bicanic (Centrum Seksueel Geweld) komen tijdens deze bijeenkomst ook mannelijke slachtoffers van kindermishandeling aan het woord. Hun verhalen zijn door auteur Fiet van Beek opgetekend in het boek 'Het is niet stoer'.

Meer informatie over het boek vindt u hier en over het middagsymposium hier.


15-10-2019