Gratis verzending vanaf €20

Ondersteuning bij het in de lucht houden van alle ballen


Ondersteuning bij het in de lucht houden van alle ballen

Zowel thuis als op de noodopvang heeft de coronacrisis grote gevolgen. Doordat kinderen niet/amper naar buiten mogen, ontstaan er extra regels en kunnen er meer confrontaties ontstaan. Ouders en pedagogische medewerkers worden crisismanagers. Om ze een handje te helpen bieden de auteurs van het boek Ouderschap is jongleren een aantal handige tips voor op de noodopvang of om door te sturen naar ouders!

Tips voor op de noodopvang en thuis 

  • Maak samen een globale planning en zorg voor structuur en routine in de dag. Hang dit ergens op, in de noodopvang of thuis. Kinderen kunnen er bijvoorbeeld tekeningen bij maken
  • Plan ook ‘lummeltijd’ in: tijd waarin jij en/of je groep/gezin even helemaal niets hoeft te doen, maar wel van alles mag. Vaak ontstaan er dan allerlei creatieve ideeën.
  • Zorg voor een goede taakverdeling tussen jou en je collega's/partner. Dat hoeft niet perse een evenredige taakverdeling te zijn, als iedereen maar tevreden is met de verdeling. Heb het hier regelmatig over, want taken en omstandigheden kunnen veranderen.
  • Probeer ook tijd vrij te maken voor jezelf. Ga even alleen wandelen, wat lezen of lekker douchen. Je kunt alleen goed voor anderen zorgen, als je ook goed voor jezelf zorgt.
  • Wees niet te streng voor jezelf en anderen, het is een onrustige tijd waarin iedereen voor nieuwe ongewone uitdagingen komen te staan. Uiteraard dat er het één en ander mist. Dat is heel logisch.
  • Maak met je werkgever goede afspraken over je bereikbaarheid: wat is écht nodig en wanneer ben je niet bereikbaar?
  • Blijf in contact met anderen, wissel tips en ideeën uit: je staat er niet alleen voor en iedereen zit in hetzelfde schuitje.
  • Bespreek met elkaar (ouders en noodopvang) waarin je elkaar kunt ondersteunen. Misschien weet je leuke dingen die ouders thuis kunnen doen en kunnen ouders leuke ervaringen van thuis met de noodopvang delen. Bespreek ook onzekerheden
  • Houd als er tijd voor is een dagboekje bij over het kind en misschien ook wat er buiten de wereld van het gezin/de noodopvang gebeurt. Dat kan waardevol voor later zijn.


Tips voor thuis

  • Blijf investeren in de relatie met je partner. Neem ’s avond met z’n tweeën de dag even door, en maak ook tijd voor een filmpje of samen eten.
  • Stel prioriteiten, niet alles hoeft nú. En niet alles hoeft perfect!
  • Bespreek met het hele gezin wat jullie thuis met elkaar nog voor leuke dingen willen doen, bijvoorbeeld de puzzel maken die al heel lang in de kast ligt, spelletjes spelen waar jullie normaal niet aan toe komen of samen een film kijken. Plan dit tussen of na de verplichte (school)taken.
  • Blijf in contact met vrienden en familie. Wissel tips uit, en deel je frustraties. Je staat er niet alleen voor!

Ouderschap is jongleren geeft kennis en handvatten over hoe je als individu goed voor jezelf kan zorgen. Want alleen dán kun je goed voor kinderen zorgen. In deze periode staan ouders en pedagogisch medewerkers onder druk. Juist dan is het belangrijk om heldere afspraken te maken met kinderen én op bepaalde momenten de tijd voor jezelf en elkaar te nemen. Dit boek geeft informatie over hoe je dit kunt doen, op basis van interviews en onderzoek. De oefeningen in het boek kunnen ondersteunen bij het in de lucht houden van alle ballen, ook als dit er een paar extra zijn; hoe kan je goed voor jezelf en elkaar zorgen, hoe plan en organiseer je alles en hoe ga je met de dagelijkse problemen om? 

Bestel hier het boek!


15-04-2020