Gratis verzending vanaf €20

Aanpak jonge verdachten minder effectief


Aanpak jonge verdachten minder effectief

De aanpakken voor 12- en 13-jarige misdrijf-verdachten zijn mogelijk minder effectief door een te lange doorlooptijd van jeugdzittingen en een gebrek aan pedagogische kennis bij de politie. Dat blijkt uit het onderzoek Misdrijven in kinderschoenen, dat onderzoeksbureau Beke deed in opdracht van het ministerie van Justitie en Veiligheid.

Jeugdzittingen vinden regelmatig te lang na het delict plaats, waardoor de uiteindelijke aanpak van jonge misdrijfverdachten minder effectief is. Zij zijn door de lange tijd tussen het delict en de zitting vaak de details vergeten, waardoor ze het delict sneller bagatelliseren en er minder daadkracht is. Daarom is het nodig de vertraging in de doorlooptijd terug te dringen.

Volgens professionals uit de advocatuur, de jeugdzorg en Halt is er binnen de politie weinig pedagogische kennis. Wanneer de politieopleiding meer aandacht besteedt aan jeugdzaken zal de effectiviteit van politieaanpakken voor 12- en 13-jarigen verbeteren. Binnen de jeugdketen is er daarnaast te weinig kennis over de digitale belevingswereld van deze doelgroep. Daarom moet men investeren in expertise in digitale delicten, zodat de juiste aanpakken ingezet kunnen worden.

Het rapport Misdrijven in kinderschoenen is hier te lezen.

Meer kennis:


28-05-2021