Gratis verzending vanaf €20

Omayra Leeflang's beeld van een gegijzelde democratie op Curaçao


Omayra Leeflang's beeld van een gegijzelde democratie op Curaçao

Op 10 oktober 2010 werden de Nederlandse Antillen ontmanteld en werd Curaçao een land binnen het Koninkrijk der Nederlanden. Vanaf dat moment (ook wel bekend als ‘10-10-10’) raakte het bestuur en de politiek van Curaçao in een gevaarlijke stroomversnelling van instabiliteit. De bestuurlijke balans van het daaropvolgende decennium: negen kabinetten, tien statenvoorzitters, acht premiers. De democratie van Curaçao is duidelijk in gevaar.

De aanleiding het boek Verkiezingen:keiharde marketing is de volgende stelling: vanwege de miljoenen die verkiezingen op Curaçao kosten en de daarmee direct samenhangende vraag waar het geld vandaan komt en wat de geldschieters daarvoor terug willen, is de Curaçaose democratie in gevaar. Het risico is groot dat een verkiezing een wedstrijd wordt die door geld en geldschieters wordt bepaald.

Het fenomeen ‘stemmen kopen’ vormt een groot probleem. Daardoor komt de auteur tot de stelling dat Curaçao een gegijzelde democratie kent, waar een verkiezing steeds minder gaat over wie de beste ideeën heeft voor het welzijn van land en volk, maar steeds meer over wie het meeste geld heeft om campagne te voeren. De gijzeling van de democratie krijgt nog grotere relevantie als we de vraag stellen waar het geld vandaan komt en wat de geldschieters daarvoor terug willen hebben. De geldschieter kan invloed willen over de besluitvormig, positiebepaling en de plaatsen van mensen bij de politieke partij.

Foto: 25 augustus is het boek “Verkiezingen: Keiharde marketing” door de auteur aangeboden aan de Gouverneur van Curaçao, Hare Excellentie Lucille George-Wout.

Zie ook: dossier koninkrijksrelaties

Het boek is in Nederland via de website en boekhandel verkrijgbaar.

In Curacao ligt het boek bij Boekhandel Mensing's en de lokale Bruna.

 

 


05-09-2021