Gratis verzending vanaf €20

Tafelgesprek: Hoe om te gaan met de epidemie van meningen?


Tafelgesprek: Hoe om te gaan met de epidemie van meningen?

Onlangs voerden Anja Machielse (hoogleraar humanisme en sociale weerbaarheid), Joachim Duyndam (emeritus hoogleraar humanisme en filosofie) en Marc Josten (onderzoeksjournalist en hoofdredacteur bij HUMAN een interessant ‘tafelgesprek’ naar aanleiding van de verschijning van het boek Opinitis. Het (on)vermogen tot zelfstandig oordelen, waaraan zij meewerkten. Onder leiding van Ad Verbrugge van De Nieuwe Wereld spraken zij over de epidemie van meningen. Boekomschrijving
We leven in een tijdperk van meningen. Op sociale media, in talkshows op tv en in talloze vlogs en blogs buitelen de meningen over elkaar heen. Iedereen lijkt overal iets van te vinden, en ook te móeten vinden. We staan met ons allen bloot aan een stortvloed van besmettelijke opinitis, die we overigens ook met ons allen veroorzaken. Veel meningen zijn aangepraat en er wordt veel nagepraat, beïnvloed door de bubbel waartoe men behoort of door publieke figuren en influencers die hun mening zó overtuigend presenteren dat grote groepen hun mening voor waar aannemen.

In Opinitis gaan filosofen, theologen, cultuurhistorici en publicisten in op bovenstaande vragen. Zij onderzoeken vanuit verschillende invalshoeken hoe onze oordelen tot stand komen, hoe we ons verhouden tot de macht van de media en de invloed van de meerderheid, en hoe we aan onze eigen bubbel kunnen ontsnappen.

Lees meer & bestel

Bekijk hier het inkijkexemplaar 


27-09-2021