Gratis verzending vanaf €20

Extra aandacht: Baby's onder stress


Extra aandacht: Baby's onder stress

Uit een grootschalig Amerikaans onderzoek is gebleken dat stress bij de moeder kan leiden tot angst en depressieve gevoelens bij het kind. Er kan een sfeer van vijandigheid en gebrek aan warmte in de gezinsomgeving ontstaan wanneer de moeder met depressieve gevoelens kampt. Het gebrek aan warmte kan de mentale gezondheid van een kind negatief beïnvloeden. Lees meer over dit onderzoek op GGZnieuws.nl.

Het boek Baby's onder stress laat zien wat stress en heftige emoties van de moeder op de (aanstaande) baby teweeg kan brengen. Maar het geeft ook vooral handvatten om stress te signaleren, bespreekbaar te maken en te verminderen.

Na alcohol, roken en gezonde voeding is het tijd dat we meer aandacht besteden aan de gevolgen van stress tijdens de zwangerschap en babyperiode.  Teveel stress kan risico’s op psychische problemen en diverse ziekten veroorzaken bij on- en pasgeboren baby’s of later in hun leven. 

Verloskundigen, kraamverzorgenden en artsen leren nog steeds vooral naar het lichaam te kijken. Maar hoe ga je om met cruciale psychosociale omstandigheden? Wat doe je als een zwangere net haar baan is verloren of een baan heeft die te veel druk op haar legt of stress heeft om alle ballen in de lucht te houden? Hoe help je een jonge vrouw die vreest dat ze nooit een goede moeder kan zijn?

Dit boek is met name geschreven voor alle professionals in de geboortezorg zoals verloskundigen, kraamverzorgenden, consultatiebureau artsen, huisartsen, gynaecologen, psychologen en doela’s.

Schrijfster Diana de Koning, therapeut, met een bachelor in stressmanagement en directeur in de kraamzorg, luidt de noodklok en biedt professionals handvatten om stress eerder te herkennen en cliënten te helpen er beter mee om te gaan. Haar doordachte ideeën en voorstellen voor de gehele geboortezorg zijn een eerste zet om baby’s uit de vuurlinie van stress te halen.

Review

''Het is overzichtelijk en helder geschreven met een logische opbouw, waarbij ervaringsverhalen de informatie afwisselen, en elk hoofdstuk wordt afgesloten met een samenvatting in een grijs kader. Een absolute aanrader voor verloskundigen en kraamverzorgenden.''
Uit een recensie van NBD Biblion, augustus 2021.

Meer lezen over dit thema? Bekijk onze boekentips:

Bestel het boek Baby's onder stress hier!


09-12-2021