Gratis verzending vanaf €20

Onderzoek: stress tijdens hele zwangerschap staat natuurlijke bevalling in de weg


Onderzoek: stress tijdens hele zwangerschap staat natuurlijke bevalling in de weg

Het AD meldt dat vrouwen die tijdens de zwangerschap heel veel stress ervaren, aanzienlijk minder kans op een natuurlijke bevalling hebben. Dat blijkt uit onderzoek van de universiteit van Tilburg onder ruim 2000 vrouwen tijdens de zwangerschap.  

Tijdens ieder trimester van de zwangerschap legden onderzoekers stresssymptomen (angst en depressie) vast bij vrouwen. Maar liefst één op de tien vrouwen rapporteerde gedurende de hele zwangerschap hoge scores. Deze groep had ruim 30 procent minder kans op een natuurlijke bevalling.

Er is sprake van een natuurlijke (normale) bevalling als deze plaatsvindt tussen 37 en 42 weken, zonder interventies (inleiding, gebruik van een vacuümpomp of verlostang, keizersnede) en waarbij moeder en kind na de bevalling in goede gezondheid verkeren.  

Onderzoek naar een samenhang tussen zwangerschapsstress en een natuurlijke bevalling was tot op heden schaars of aan veel kritiek onderhevig. Angst en depressieklachten komen bij ruim één op de vijf vrouwen voor, was al bekend. Nu blijkt dat stress tijdens de hele zwangerschap wel degelijk de bevalling beïnvloedt.   

Bron: AD
 

Baby's onder stress
Stressbegeleiding van (aanstaande) ouders in de geboortezorg

Diana de Koning
€ 27,00  |  ISBN 9789085601067 |  160 pagina's

Lees meer & bestel!
 

 

Een trauma is zo geboren (Verwacht)
Traumazorg voor, tijdens en na de bevalling

Diana de Koning
€ 27,00  |  ISBN 9789085601821 |  160 pagina's

Lees meer & bestel!

 


11-08-2022