Gratis verzending vanaf €20

Presenteren = leuk! Auteur Pauline van Aken legt uit waarom


Presenteren = leuk! Auteur Pauline van Aken legt uit waarom

Pauline van Aken schreef in 2012 al een boek over presenteren voor volwassenen, maar zag dat kinderen ook erg kunnen worstelen met het geven van spreekbeurten. In dit interview legt Pauline uit hoe ouders en leerkrachten kinderen het beste kunnen ondersteunen bij het geven van presentaties.


SWP: Je hebt diverse boeken voor volwassenen geschreven over presenteren. Waar kwam het idee vandaan om een boek hierover speciaal voor kinderen, hun ouders en leerkrachten te schrijven?

Pauline van Aken: Ik heb zelf twee inmiddels volwassen kinderen en zij hebben er veel baat bij gehad wat ik ze geleerd heb, en daar zijn ze me gelukkig nog altijd dankbaar voor. Zelf heb ik geen coachende ouder of leerkracht ervaren op dat gebied, dus ik dacht, laat ik af en toe op de lagere school een gastles geven aan kinderen en docenten. Toen bemerkte ik niet alleen de struggles van kinderen, maar ook veel docenten en ouders bleken het lastig te vinden om kinderen hierin op de juiste manier te begeleiden.


SWP: Wat vinden kinderen het spannendst aan presenteren, en verschilt dit erg met wat volwassenen spannend vinden?

PvA: Dat alle ogen op hun gericht staan en het mis kan gaan… wat volwassenen ook vaak het spannendst vinden. En omdat de meeste kinderen de tools nog niet hebben om hun gevoelens van onrust en nervositeit te doorbreken, slaat het spannende gevoel om in spanning en worden ze nog nerveuzer. Hierdoor zitten ze in de vicieuze cirkel van angst en doen ze er alles aan om niet meer te hoeven presenteren, ook op latere leeftijd.


SWP: Hoe kun je kinderen het best bewust maken van de manier waarop ze spreken?

PvA: Bewustzijn is de eerste stap van gedragsverandering dus inderdaad heel belangrijk om kinderen vanuit bewustwording te begeleiden. Het is weliswaar niet de bedoeling dat je een kind steeds laat weten dat het niet goed spreekt… hierdoor voed je juist de onzekerheid van een kind en het denken dat hij niet oké is zoals hij is. Een kind zal eerder eigenwaarde en zelfvertrouwen opdoen, wanneer je aangeeft wat hij allemaal goed doet en dat het belangrijk is om van alles te proberen en te doen, want daar leer je van.

Wijs een kind er bijvoorbeeld op dat het heel belangrijk is om goed naar zichzelf te luisteren… want wanneer je jezelf hoort spreken kun je ook jezelf sturen en corrigeren waar nodig is. Bovendien door naar jezelf te leren luisteren tijdens het spreken, zal je langzamer gaan en dat is precies de bedoeling, waardoor je vaak duidelijker wordt.
 

SWP: In dit boek leer je kinderen ook meer bewust te worden van non-verbale aspecten, zoals lichaamstaal. Vinden kinderen dit een lastig punt? Hoe kun je ze bij de bewustwording daarvan het beste begeleiden?

PvA: Wanneer kinderen eenmaal begrijpen dat het belangrijk is om hun zintuigen (zien, voelen en luisteren) te leren gebruiken terwijl ze praten, gaan ze dus langzamer in alles en worden ze zich meer bewust. Dan vinden ze het ineens niet meer lastig om tijdens het spreken bijvoorbeeld de handen ondersteunend te gebruiken… of stevig met beide voeten op de grond te staan en tussentijds adem te pakken. Ze gaan op die manier voelen dat ze de regisseur kunnen zijn van zichzelf.
 

SWP: Je zei al dat je niet wil dat een kind onzeker wordt van feedback, maar feedback is erg belangrijk. Hoe kunnen leerkrachten en ouders die het beste formuleren, zodat een kind niet onzeker wordt?

PvA: Geef kinderen eerst twee tops… daarna de tips en eindig met je mooiste top. Deel vooral je tips/feedback in de Ik-vorm…zoals: “Ik merkte dat ik je op het laatst niet goed kon verstaan. Je helpt me door langzamer te spreken. Probeer tussendoor een punt te zetten en lekker adem te pakken. Op die manier komt jouw boodschap beter bij me binnen en begrijp ik het beter.”

Wanneer je na je feedback met je beste top eindigt… kan het kind met een smile gaan zitten en er later met een goed gevoel aan terugdenken.
 

SWP: Bedankt voor dit leuke en interessante gesprek! Is er nog een laatste boodschap die je mee zou willen geven aan ouders en/of leerkrachten?

PvA: Durf jezelf als volwassene ook kwetsbaar op te stellen. Geef bijvoorbeeld vooraf aan de spreekbeurten aan waar jij vroeger zo’n moeite mee hebt gehad en hoe dat voelde voor jou… Geef ook aan wat jij zelf hebt geleerd en wat het effect daarvan was.


Portret Pauline van Aken door Anna Funken

 

Presenteren = leuk!
Voor kinderen van 9 tot 12 jaar, hun ouders en leerkrachten

Pauline van Aken
€ 17,00  |  ISBN 9789085606727 |  108 pagina's

Lees meer & bestel!

 


Durf, Leer en Presenteer
Zet jezelf neer

Pauline van Aken
€ 19,00  |  ISBN 9789088500824 |  176 pagina's | 2e druk

Lees meer & bestel!


25-10-2022