Gratis verzending vanaf €20

De Week tegen Kindermishandeling: ‘Praat met elkaar’


De Week tegen Kindermishandeling: ‘Praat met elkaar’

Gemiddeld zit in elke schoolklas één kind dat slachtoffer is van mishandeling. Dat is er één te veel. Samen hebben we de verantwoordelijkheid om de veiligheid van deze kinderen te vergroten. Maar hoe doe je dat? Daar vragen we expliciet aandacht voor tijdens de Week tegen Kindermishandeling. Door het delen van ervaringsverhalen, kennis en het organiseren van activiteiten tijdens de week bieden we je handvatten waarmee je jouw aanpak van kindermishandeling kunt versterken.

‘Praat met elkaar’. Dat is het thema van de 10de editie van de Week tegen Kindermishandeling, die vandaag van start gaat. “In Nederland worden naar schatting minimaal tussen de 90.000 en 127.000 kinderen verwaarloosd, mishandeld of misbruikt en zijn er nog tientallen kinderen die sterven door kindermishandeling. Samen hebben we een belangrijke verantwoordelijkheid om de veiligheid van deze kinderen te vergroten. De Week zorgt voor extra aandacht voor kindermishandeling en huiselijk geweld. Dat maakt het een goed vehikel voor professionals om het thema op de werkvloer bespreekbaar en onder de aandacht te brengen’’, aldus Charlotte Dopper, projectleider Duurzame Veiligheid bij het Nederlands Jeugd instituut (NJi).

Praten over kindermishandeling kan moeilijk zijn. Soms weet je als professional niet hoe je het gesprek moet aanvliegen, is er twijfel of je het wel goed ziet of denk je dat jij het allemaal zelf hoort te weten. Ook lijkt er nooit een juist moment te zijn om het gesprek erover te beginnen.

Tegelijkertijd zien we dat praten het verschil maakt. Voor kinderen én ouders, voor collega´s en voor de professionals zelf. “Zorg daarom met elkaar voor een veilige plek waar de professionals op straat, zoals een agent, jongerenwerker of boa, hun onderbuikgevoelens over kindermishandeling kunnen delen”, zegt Nicole Langeveld, adviseur Veiligheid en Zorg bij het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV).

Verhalen, tools en activiteiten
Om professionals handvatten te bieden hoe het gesprek aan te gaan over kindermishandeling worden er op de campagnewebsite verhalen van andere professionals en tools gedeeld. Ook kun je deelnemen aan activiteiten die tijdens en in het kader van de Week tegen Kindermishandeling plaatsvinden.

Organisatoren
De Week tegen Kindermishandeling wordt mede georganiseerd door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) in samenwerking met Movisie, het Nederlands Jeugd instituut (NJi), Veilig Thuis, het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) en de Raad voor de Kinderbescherming.

Bron: weektegenkindermishandeling.nl

 

Hieronder vindt u een lijst van boeken over kindermishandeling

Kiekeboem!
Hulp aan het jonge kind dat opgroeit in stress en geweld
Yael Meijer

€ 24,00  |  ISBN 9789088508356  |  144 pagina's

Lees meer & bestel!
 


 

Kindermishandeling: signaleren en handelen

Adrie Wolzak
ISBN 9789085600619 | 160 Pagina's | Paperback | 7e druk

Lees meer & bestel!


 

Goed aangepakt
Gesprekken over beroepsethiek bij kindermishandeling


Jos Kole & Mariëtte van den Hoven
ISBN 9789088502972 | 112 Pagina's | Paperback 

Lees meer & bestel!

 

 

Met sorry maak je dit niet ongedaan
Ervaringen en adviezen van als kind mishandelde vrouwen

Fiet van Beek
ISBN 9789088506697 | 120 Pagina's | Hardcover 

Lees meer & bestel!


14-11-2022