Gratis verzending vanaf €20

Burn-outklachten blijven hard stijgen


Burn-outklachten blijven hard stijgen

In 2022 hebben 1,6 miljoen werknemers last van burn-out gerelateerde klachten. Dit aantal is gestegen ten opzichte van 2021, toen hadden nog 1,3 miljoen werknemers hiermee te maken. Bij burn-out gerelateerde klachten is sprake van emotionele uitputting door het werk, en dit kan op termijn ernstige gevolgen hebben voor werknemers en organisaties.

Zo geeft 3% van de werknemers in Nederland in 2022 aan dat ze overspannen zijn of een burn-out hebben, veroorzaakt door het werk. En in 2021 verzuimden werknemers in totaal 11 miljoen dagen als gevolg van werkstress. De verzuimkosten die hiermee gemoeid zijn voor werkgevers worden geschat op 3,3 miljard.

Een belangrijke oorzaak van werkstress is werkdruk, een situatie waarin er een disbalans is tussen de eisen die het werk stelt, en de mogelijkheden die de medewerker heeft om aan die eisen te voldoen. In 2022 ervaart een derde van de werknemers hoge taakeisen, en 42% ervaart weinig autonomie in het werk.

Werkstress kan ook worden veroorzaakt door ongewenst gedrag of conflicten op het werk. In 2022 heeft meer dan een kwart van de werknemers dat jaar een conflict gehad met een collega, leidinggevende of de werkgever. Daarom is het belangrijk dat werknemers zich veilig voelen op het werk.
Bron: TNO

Boeken van Anita Roelands
Anita Roelands is Registerpsycholoog NIP Arbeid & Organisatie met een burn-outexpertise. Ze helpt uitgeputte managers en professionals uit de ratrace te stappen om een vitaal en inspirerend mens te kunnen zijn. Vanaf 1999 heeft Roelands honderden managers en professionals gecoacht die tegen een burn-out aan zitten, zich overbelast voelen en die een authentiekere koers willen varen.
Bekijk hieronder de boeken van haar hand.

Op 30 november 2023 vindt het middagsymposium Sleutels en valkuilen bij behandeling van stress en burn-out plaats in Bildung.City, Amsterdam. Deelnemers krijgen het boek Behandeling bij stress en burn-out gratis. Klik hier om meer te lezen en aan te melden.

 

Behandeling bij stress en burn-out
Een breed inzetbare aanpak Voor psychologen, coaches, praktijkonder-steuners ggz, therapeuten en artsen
 

Anita Roelands & Henriëtte Deckers
ISBN 9789085601913 | 256 pagina's 

Lees meer & bestel!

 

 

Nooit meer burn-out!
In drie stappen leren genieten van werk en leven

Anita Roelands
€ 25,00  |  ISBN 9789088507519  |  152 pagina's | 9e druk

Lees meer & bestel!

 

 


13-11-2023