Gratis verzending vanaf €20

Uitgeverij SWP


NIEUW


Reviews

Catalogus Hoger Onderwijs 2022-2023

Catalogus Hoger Onderwijs 2022-2023

Nieuwsberichten

Door het Handboek Straathoekwerk is ons werk niet langer ongrijpbaar

De basismethodiek straathoekwerk is uniek in het sociaal werk. Ook uniek is de veelzijdigheid waarmee straathoekmedewerkers van perMens hun doelgroep ondersteunen. Het beschrijven en onderbouwen van wat straathoekwerk precies is, was dan ook een lastige opgave. Toch lukte het onderzoeker Evelien Rauwerdink-Nijland, samen met straathoekwerkers en de doelgroep.

Lees verder

Onderzoek: stress tijdens hele zwangerschap staat natuurlijke bevalling in de weg

Het AD meldt dat vrouwen die tijdens de zwangerschap heel veel stress ervaren, aanzienlijk minder kans op een natuurlijke bevalling hebben. Dat blijkt uit onderzoek van de universiteit van Tilburg onder ruim 2000 vrouwen tijdens de zwangerschap.  

Lees verder

Nieuwe podcastserie vertelt verhalen achter zware misdrijven van jonge daders

In een nieuwe podcastserie van KRO-NCRV duikt journalist Tom Veldhuijzen (TBS, De Psychische Pandemie) voor Pointer in de wereld van de jeugddetentie. De podcastserie Jong en Vast laat zien wat zich afspeelt in Forensisch Centrum Teylingereind in Sassenheim, waar jonge daders van zware delicten vastzitten. Veldhuijzen gaat weken intern, om uitgebreid te praten met jongeren, behandelaren en beveiligers over wat deze jonge mensen hebben gedaan en hoe ze later weer terugkeren in de maatschappij. Dat meldt Pointer.

Lees verder

NIEUW | Wie moet er passen? Korczak voor passend onderwijs

‘Ik wil het wel, natuurlijk, maar hoe moet dat nou in zo’n grote groep? Dat lukt toch niet binnen dit systeem?’

Een hartenkreet van menig leraar die passend onderwijs wil geven. Leraren willen het beste voor ieder kind, maar hoe doe je dat en wat is het beste? Wat de verwezenlijking van ‘passend onderwijs’ misschien wel het meest in de weg staat, is het ontbreken van een goed beeld van waar we mee te maken hebben: de leerling en de leraar als levende mensen, als subjecten, met ieder zijn eigen intenties en ervaringen die niet zomaar te modelleren zijn met methoden en procedures. Het zijn de mensen die het doen, hoe zij denken en wat zij voor elkaar mogelijk maken.

Lees verder

NIEUW | Werkboek moreel trauma

Ben je weleens getuige geweest van iets dat volledig indruist tegen je morele waarden? Heb je daar wellicht een rol in gespeeld? Heb je bijvoorbeeld weleens iemand per ongeluk pijn gedaan of verzuimd om iemand te beschermen tegen gevaar? Zo ja, dan kan dat moreel trauma tot gevolg hebben: een aanhoudende worsteling met psychische pijn die vaak gepaard gaat met een posttraumatische stressstoornis (PTSS), depressie e.d. Dit werkboek bevat een krachtige, stapsgewijze aanpak die je helpt hiervan te herstellen.

Lees verder


Meer