Gratis verzending vanaf €20

Klaas Konijn is weg

Joke de Jonge  

ISBN 9789085602033 | 40 pagina's | Hardcover | 1ste druk 2022

Omschrijving

Klaas konijn is weg
Kim heeft een konijn.
Het konijn heet Klaas.
Op een dag is Klaas weg.
Kim en Mark gaan zoeken.
De dieren Adje en Otje zoeken ook.
Dan ruikt Adje iets.
‘Kom mee!’ roept hij naar Otje.
Wat ruikt Adje toch?

Wat is een prentenleesboek?
Misschien is het even wennen om in een prentenboek tekst uit een leesboekje aan te treffen? Die combinatie is bewust gekozen, omdat beelden kinderen heel snel aanspreken. De losse woorden erbij prikkelen hen om spelenderwijs aan het lezen te slaan. Omdat de meeste jonge kinderen van herhaling houden, zullen zij al snel de hele tekst zelf lezen.

Dit boek is voor iedereen die van prachtige prentenboeken houdt.
Daarnaast helpt de vorm van een prentenleesboek jonge nieuwkomers spelenderwijs hun weg te vinden in een nieuwe taal en zijn zij er snel mee aan de praat te krijgen. Het concept ervan is in de praktijk ontwikkeld. De losse woorden zijn, behalve snel door hen zelf te lezen,  ook om korte gesprekjes uit te lokken. Met het aangrijpen van woorden als troost, buren en blij is het boek als prentenpraatboek te gebruiken.

Voor wie actief is in het nieuwkomersonderwijs of als voorleesvrijwilliger, is digitaal  instructie beschikbaar hoe het meeste uit een prentenleesboek te halen is.

Ouders van nieuwkomers en anderen die lezen lastig vinden, kunnen dit boek ook snel (voor)lezen door de eenvoudige taal. Ook is het zeer geschikt voor beginnende lezers. 

Via de knop 'Extra materiaal' is de Oekraïense, Portugese en Turkse vertaling van Klaas Konijn is weg beschikbaar. 

Ook verschenen in deze serie Kat Kaat is weg. In 2024 verschijn Ella egel is weg.

Recensies

"Prachtige afbeeldingen in warme kleuren, waarin woorden voor moeilijke begrippen gedrukt staan, ondersteunen het verhaal op heel aantrekkelijke wijze. Met aanwijzingen voor begeleiders over op welke manier het boek optimaal ingezet kan worden."
- Uit een recensie van Bibliotheek De Tweede Verdieping (november 2022)

"De taal van de tekst heeft AVI niveau E3, zo kunnen de kinderen dit al snel zelf lezen. Het belang van prentenleesboeken wordt in het boek uitgelegd op de eerste pagina’s. Er staat ook een kleurplaat vooraan in het boek, om het persoonlijker te maken. Het verhaal zelf is eenvoudig te begrijpen en heeft een herkenbaar thema. De illustraties zijn ook herkenbaar en kleurrijk. Ze nodigen uit om met het boek aan de slag te gaan. Dit prentenboek kan een fijne hulp zijn op school om nieuwkomers te helpen bij het aanleren van een nieuwe taal. Het boek kan dan gecombineerd worden met taalspelletjes en gesprekken, zodat kinderen sneller de taal onder de knie krijgen. Een boeiend initiatief dat zeker uitgebreid mag worden."

- Uit een recensie van Pluizuit.be (november 2022)

'"Prentenleesboeken zijn ontwikkeld door Joke de Jonge om jonge nieuwkomertjes op een speelse manier te helpen bij het leren lezen lezen en Nederlands praten. Wat een goed initiatief!
De boeken zijn ook geschikt voor volwassenen die het Nederlands nog niet voldoende beheersen en wel graag voorlezen.
En ze zijn geschikt voor beginnende lezers die steun hebben aan de afbeeldingen.
Kortom, deze boeken zijn zo breed in te zetten. Dit komt ook door de vele extra informatie en downloads."
- Uit een recensie van Leesadvies, 2022

Nieuwsbrief

Kies 1 of meerdere onderwerpen: