Gratis verzending vanaf €20

Interventies voor Goed Werk

Het voorkomen en oplossen van burn-out in de gezondheidszorg

Arjen Jeninga   Harry Woldendorp   Aart Eliens  

ISBN 9789085603580 | 168 pagina's | Paperback | 1ste druk 2024
5% studentenkorting
bij aanschaf van minimaal twee verschillende studieboeken

Omschrijving

Burn-out onder professionals vormt een steeds groter vraagstuk. Veel literatuur is gericht op het herstel na een burn-out. Wij gaan in dit boek in op een organisatie inrichting die een burn-out voorkomt. We doen dat door uit te leggen hoe je goed werk invult. Goed werk leidt namelijk tot een optimale inrichting van een professionele werkpraktijk.

Goed Werk wordt bepaald door zes kernkenmerken: betekenisvol werk, veilig werk, grip op je werk, invloed op je werk, balans in je werk (en leven) en samen werken. Ieder kenmerk werken we uit in twee thema’s. Ieder thema werken we weer uit naar twee interventies (1:6:12:24). We beschrijven 24 interventies die zowel gericht zijn op individueel als organisatorisch niveau. Werk is volgens ons  meer is dan een middel om te voorzien in levensonderhoud; het is een wezenlijk onderdeel van iemands identiteit en welzijn. Door de zes kenmerken van Goed Werk te integreren, streven we naar een werkomgeving die zowel individueel als collectief welzijn bevordert.

Ons idee bij dit boek is de focus te verplaatsen van voortdurend kijken naar de problemen naar juist het vinden van oplossingen. We zijn er goed in allerlei problemen lang te onderzoeken, terwijl  zorgprofessionals heel goed weten wat er mogelijk is om hun (werk)omstandigheden aan te pakken. Eenvoudig gezegd: door aandacht te besteden aan zowel de bijdrage van individueel werk aan het grotere geheel, als ook aan de erkenning en beloning van dit werk, ontstaat een werkomgeving waarin professionals zich prettig voelen.

Over de auteurs

Aart Eliens werkt sinds de jaren zeventig in de gezondheid. Hij was als verplegingswetenschapper van het eerste uur betrokken bij veel beroepsontwikkelingen door zijn werkzaamheden ‘aan het bed’, het verpleegkundig onderwijs, de kwaliteitszorg en verpleegkundige positionering.

Harry Woldendorp was 30 jaar werkzaam als consultant en interim-manager inde gezondheidszorg. Op dit moment is hij partner van InfraVitaal (intelligente seniorenhuisvesting), associé bij CC Zorgadviseurs en toezichthouder bij Zorggroep Tangenborgh en ALS Zorgregelaars.

Arjen Jeninga studeerde in de jaren 80 af op de relatie tussen motivatie, tevredenheid en ziekteverzuim. Hij heeft jarenlange ervaring als consultant in de verschillende sectoren van de gezondheidszorg. En is naast partner bij CC zorgadviseurs ook lid van het bestuur van de Stichting De Mond Niet Vergeten. Daarnaast is hij recent met zijn collega’s een bedrijf gestart gericht op de relatie tussen AI en educatie.

Lezers over het boek

'Interessant boek, mooie theoretische achtergrond met praktische invulling, ik hou ervan!' - Lezer

Nieuwsbrief

Kies 1 of meerdere onderwerpen: