Gratis verzending vanaf €20

De kracht van spel

Waar leerkrachten en kinderen elkaar ontmoeten

Annerieke Boland   Jo Van de Weghe   Caroline Vancraeyveldt   Ilse Aerden  

ISBN 9789085600930 | 272 pagina's | Paperback | 2e druk, 2023
5% studentenkorting
bij aanschaf van minimaal twee verschillende studieboeken

Omschrijving

Jonge kinderen spelen de hele dag door. Dat mag, meer nog: dat moet! Spel is een krachtige context waarin kinderen met ondersteuning van een vaardige begeleider volop groeien. Spelbegeleiding is verkennen, verbinden en verrijken. Samen op pad gaan en leren van elkaar.

De auteurs stellen in dit boek een aantal gerichte vragen over de kracht van spel in onderwijs en educatie: Hoe kun je spel in de klas ten volle waarderen? Wat zijn kwaliteitsvolle leerkracht-kindinteracties die het spel van kinderen verrijken en uitdagen? Hoe verbind je je met de groep via spel? Liggen er dan ook kansen in het spontane spel? En wanneer ontstaat intense betrokkenheid?

Uitgebreid aan bod komen onderwerpen als relatie en gedrag, zelfsturing, taal en rekenen met jonge kinderen en inbreng van kinderen in het thema. Interactie met kinderen is steeds het sleutelwoord.

De kracht van spel biedt achtergrond, inspireert met mooie praktijkvoorbeelden en laat je groeien in spel. Voor leerkrachten, pedagogisch medewerkers, begeleiders, opleiders, vormingswerkers, studenten, opvoeders en iedereen met een passie voor het jonge kind.

Deze uitgave is gebaseerd op onderzoeken waarin leerkrachten en andere begeleiders van peuters en kleuters samen met experts de kracht van spel in hun eigen praktijk hebben onderzocht.

In de media

Reviews

"De auteurs stellen de vraag: 'Meespelen: is dat onderbreking of ondersteuning?' Over verkennen en verbinden, verrijken en verkennen. Dit boek is gebaseerd op praktijkonderzoek. (...) Ook vormen taaldenken en spel een mooie combinatie. Dat geldt ook voor rekenen/wiskunde-activiteiten. Het betreft een toegankelijk en inspirerend geschreven boek, dat de link met jonge kinderen écht maakt. Zeer aanbevolen!"

- Uit een recensie van TIB (Tijdschrift Interne Begeleiders), editie 2023-2.

"In alle hoofdstukken staan praktijkvoorbeelden, casussen en tips om spel aan te bieden. Je vindt ook veel informatie over hoe je zo kunt meespelen dat kinderen optimaal leren van het spel. Het belang van een mede-ontdekker zijn in plaats van de pedagogisch medewerker wordt steeds met andere voorbeelden en situaties uitgelegd. Je leest over doen-alsof-spel, zelfsturing, taal in spel, wiskunde als werkwoord, loose parts en over tijd voor spel. Samen met de kinderen leer je een thema ontwikkelen door te beginnen met sprokkeldagen. Dit boek helpt je om uit spel te halen wat er in zit. Het helpt je om minder te sturen en meer te volgen, om tijd te nemen voor spelbegeleiding en observatie. Je leert om ieder kind te zien en het spel van alle kinderen ten volle te waarderen. Een echte aanrader!"
- Uit een recensie van Tijdschrift Kinderopvang (maart 2023)

“Boek tilt de kracht van spel op hoger plan  (…) Waarom is spel zo belangrijk in het leven van jonge kinderen? Op die vraag gaat ‘De kracht van spel’ dieper in. Daarbij staan veel voorbeelden uit de praktijk. Als professional krijg je, mede dankzij veel inspirerende foto’s en illustraties goede handvatten aangereikt om spelvormen te verrijken. Een aanrader!”
- Uit een recensie van Vakblad Vroeg (20 februari 2023).

"Onderbouwd vanuit praktijkgerichte onderzoeken wordt in dit boek prachtig verwoord wat de kracht van spel is voor de ontwikkeling van kinderen. (...) Het nodigt je uit om na te denken over je eigen praktijk en omschrijft de uitdagingen die leerkrachten ervaren en de mogelijkheden die er zijn tijdens het spelen van kinderen. De visies en waarden die de auteurs aanreiken, maken duidelijk waar de ontwikkelingskansen liggen in spel en hoe die te benutten. (...) Een waardevol boek voor iedereen die de eigen praktijk en zichzelf wil verrijken!"

- Uit een recensie van HJK, februari 2023. 

"De kracht van spel is echt een aanrader voor iedereen die met jonge kinderen werkt op bijvoorbeeld de basisschool, voorschoolse opvang en kinderopvang.(...) Het boek De kracht van spel is een prachtig naslagwerk voor leerkrachten en professionals die nieuwsgierig zijn hoe je de kracht van spel kan benutten voor de ontwikkeling van het kind en hoe je bijvoorbeeld spel tijdens het hoekenwerk in de klas verdiept en verrijkt."
- Uit een recensie van Kijk op Ontwikkeling (december 2022).

Nieuwsbrief

Kies 1 of meerdere onderwerpen: