Gratis verzending vanaf €20

Onze vrijheid zit in een wurggreep. Consumptiedruk


Onze vrijheid zit in een wurggreep. Consumptiedruk

Vier structurele ontwikkelingen beperken en verkleinen onze vrijheid. De tweede van deze vier is de consumptiedruk. Ondernemingen en overheid doen veel moeite om onze consumptie te stimuleren. Zeker in tijden van afnemende economische groei. Hoe gretiger wij consumeren, des te beter het gaat met de economie. Tegelijkertijd worden wij steeds nadrukkelijker verantwoordelijk gesteld voor alle negatieve gevolgen van onze consumptie. 


Dit gaat gepaard met de “opdracht” om bedrijven te beïnvloeden met de keuzes die wij al consumerend maken. Degenen die dit niet doen wordt verweten de grote wereldproblemen in stand te houden. 

Aan de consument worden zo superkrachten toegedicht. Wij kunnen al consumerend de keuzes maken die leiden tot een betere wereld. Misschien dat de wereld door sommige keuzes daadwerkelijk beter wordt, ook al is dat allerminst zeker, maar vrijer worden we beslist niet. Het is immers niet de bedoeling dat we minder gaan consumeren, maar hoogstens anders.

Daarom wordt onze consumptie onverminderd gestimuleerd. Zelfs als we daarvoor moeten lenen, omdat ons salaris tekort schiet. Gretige consumptie creëert grote financiële behoeften met gevolgen voor onze persoonlijke vrijheid. Bijvoorbeeld als werker.


Een column van Jos van der Horst. In aanloop naar 1 september, wanneer zijn boek Onze vrijheid zit in een wurggreep verschijnt, publiceert hij  prikkelende columns. Van der Horst (1956) is een veranderkundige en marketingmanager met een jarenlange ervaring in het publieke domein.


Alle columns: 

1.    Hoera de kogel is door de kerk! ‘Onze vrijheid zit in een wurg greep en daar kunnen we wat aan doen!'

2.    Mag ik even de trotse vader en oom zijn? 

3.    Corona, vertrouwen en autoriteit

4.    Onze vrijheid zit in een wurggreep. 'Vrijheid brokkelt in snel tempo af'

5.    Onze vrijheid zit in een wurggreep | Dit is toch niet jouw business?

6.    De corona mindfuck

7.    Klootzak?

8.    Afrekendruk en waarom zelfreflectie vruchtbaarder is dan beelden bestormen


13-07-2020