Gratis verzending vanaf €20

De Volksbank lanceert campagne om vrijwilligerswerk te stimuleren


De Volksbank lanceert campagne om vrijwilligerswerk te stimuleren

Bijna de helft van de mensen die in Nederland wonen doet meerdere keren per jaar vrijwilligerswerk. Toch is er een groot tekort aan vrijwilligers. Om dit probleem aan te pakken, starten de Volksbank en het vrijwilligersplatform NLvoorelkaar een campagne. Wilt u weten hoe u kunt helpen? Lees dan verder en bekijk onder andere de boekentips, waaronder Vrijwilligers Centraal.  

NLvoorelkaar is het grootste vrijwilligersplatform van Nederland. Zo’n 100.000 vrijwilligers vinden via deze website vrijwilligerswerk dat bij ze past. Ondanks dit enorme succes staan er op dit moment ruim 12.000 hulpvragen open.

Top 5 hulpvragen in de afgelopen 2 maanden: 

  • 42% maatjes/gezelschap 
  • 15% klusjes
  • 14% activiteitenbegeleiding
  • 9% taal en lezen (bijvoorbeeld taalmaatjes voor nieuwkomers of begeleiding bij huiswerk)
  • 8% vervoer

Perspectief op beter

Wilt u een maatje worden van iemand die eenzaam is? In Perspectief op Beter kunt u snel goede voorbeelden vinden en ideeën opdoen. Of het nu gaat om thema’s als bij iemand thuis op bezoek, aansluiten bij de belevingswereld, grenzen aangeven, gekke situaties, in contact komen, samenwerken in teams, onconventioneel gedrag; al deze belangrijke aspecten komen aan bod.

Ik weet nog goed...Voor handvatten bij activiteitenbegeleiding kan het boek Ik weet nog goed… u helpen. Naast verhalen, activiteiten en sfeerpagina's, is in het boek een praktisch deel opgenomen: ‘Aan de slag’. Dit bestaat uit talrijke aanwijzingen en suggesties om - in welke vorm van dagbesteding dan ook - met een groep mensen te kunnen werken. Denk daarbij aan werkvormen als reminisceren, geuren en geluiden gebruiken, met elkaar liedjes zingen, gedichten lezen, muziek beluisteren en met elkaar activiteiten ondernemen. 

Kat Kaat is wegAls taalmaatje is het belangrijk dat u alledaagse situaties oefent met uw gesprekspartner en dat u hem of haar aanmoedigt om ook zelf veel te oefenen, bijvoorbeeld in de supermarkt. Hoe groter het zelfvertrouwen van uw taalmaatje, hoe sneller hij of zij vooruitgang zal boeken. Kat Kaat is weg helpt u om spelenderwijs de taal te leren. Dit boek is niet alleen voor kinderen geschikt, maar ook voor volwassenen.

 

Vrijwilligersorganisaties

Vrijwilligers centraal

Vrijwilligers vinden is niet zo moeilijk. Zorgen dat ze blijven, dat is een veel grotere uitdaging. Dit bereikt u alleen door de belangen van vrijwilligers centraal te stellen. Hoe? Door op een meer bedrijfsmatige en vooral meer duurzame manier met hen samen te werken. Die aanpak werkt.

Vrijwilligers Centraal richt zich op vrijwilligerscoördinatoren en iedereen die zich bezighoudt met vrijwillige inzet binnen een organisatie, van managers tot begeleiders en van de werving tot het afscheid.


06-12-2021