Gratis verzending vanaf €20

Straatcultuur

Effectieve aanpak van jeugdgroepen
Voorkom jonge aanwas

Patrick Smelt   Rachid Habchi   Davey Dekker   Winny van der Wal  

ISBN 9789088501340 | 112 pagina's | Paperback | 13e druk 2023
5% studentenkorting
bij aanschaf van minimaal twee verschillende studieboeken

Omschrijving

Jonge aanwas binnen een jeugdgroep is altijd aanwezig. Hoe deze groep zich gedraagt is afhankelijk van de groepsdruk. Hier heb je als professional een groot effect op. In het boek gaan we in op deze groepswerking en het positief beïnvloeden hiervan.

Straatcultuur en hangjongeren zijn veelbesproken onderwerpen. Maar wat is straatcultuur nu eigenlijk? Wat voor effect heeft straatcultuur op hangjongeren? Hoe maak je contact met jeugdgroepen, en hoe ga je als professional om met straatcultuur en grensoverschrijdend gedrag?

Onderwerp van dit boek is de straatcultuur zoals jongeren die zelf beleven en leren vanaf het moment dat ze op straat hangen. Vanuit het perspectief van de straat vertaalt de auteur de straatcultuur voor mensen in het beroepsveld.

Straatcultuur speelt zich in alle soorten jeugdgroepen af. Tussen het gedrag op straat van een groep Marokkaanse hangjongeren of een gabbergroep is geen verschil. Belangrijk is of een groep voor overlast zorgt en in welke mate. Straatcultuur geeft oplossingen om met deze groepen jongeren om te gaan, ze op het rechte pad te houden en/of hun gedrag bij te sturen. Inzicht in groepswerking is cruciaal. Aan de hand van herkenbare voorbeelden leert de professional signalen herkennen die duiden op problematisch gedrag van groepsleden, groepen effectief benaderen en escalerende situaties voorkomen. Leren kijken via de ogen van jongeren kan het werk van de professional leuker, effectiever en bevredigender maken.

Patrick Smelt is voormalig jongerenwerker en wijkagent. Met dit boek biedt hij praktische kennis voor jongerenwerkers, politieagenten en straatcoaches, maar ook voor vele andere professionals, docenten en studenten in de hulpverlening.

Recensie NBD Biblion Artikel Spits d.d. 21 maart 2011
 

Nieuwsbrief

Kies 1 of meerdere onderwerpen:


Gerelateerde video