Sozio

Vakblad voor sociale professionals en het sociale domein

| 56 Pagina's | Geniet | Nummer 6, 2017

Omschrijving

U ontvangt de meest recente editie met als thema 'Seks', in dit nummer leest u onder andere over:

Doe gewoon
Waar komt handelingsverlegenheid vandaan bij medewerkers in de gehandicaptenzorg als het gaat over cliënten en seks? Jeroen Zomerplaag promoveerde onlangs op een onderzoek naar deze vraag. Vervolgens ging hij in gesprek met ervaringsdeskundige Vincent Ohlrichs

Lust op leeftijd
Stopt zin in seks op een bepaalde leeftijd? Zeker niet, maar chronische ziekten, medicatie en veranderingen in de relatie of het seksueel zelfbeeld kunnen de seksualiteitsbeleving wel beïnvloeden. Hoe herken je als professional behoeften en problemen?

‘Met jongens erbij is het relaxter’
In de Jeugdzorgplus-instelling Transferium in Heerhugowaard worden meisjes die slachtoffer zijn van loverboys of mensenhandel behandeld op een leefgroep samen met jongens. Recent onderzoek van de Hogeschool Leiden laat zien dat een veilig leefklimaat mogelijk is.

100% LHBT-proof is het doel
Met gevoel voor diversiteit praten over seksualiteit en seksuele oriëntatie: dat is makkelijker gezegd dan gedaan. In hoeverre lukt het je als professional om LHBT-jongeren te signaleren en om niet handelingsverlegen te zijn? Jeugdzorgorganisatie Spirit werkte mee aan een scan.

Jong geleerd is oud gedaan
‘Een doodzenuwachtige leerkracht die niet gewend was om over seksualiteit te praten stond voor een groep gniffelende 12-jarigen die allang wisten waar Abraham de mosterd haalt.’ Vurig pleidooi voor het zo vroeg mogelijk bespreekbaar maken van seksualiteit.

Kun je ‘bespreekbaar maken’ leren?
Het thema 'seksualiteit' is een ondergeschoven kindje in de hbo-opleidingen voor sociaal werkers. Hoogste tijd om het gebrek aan evidence based onderwijsmethoden grondig aan te pakken.

Het Veilige Huis
Hoe leg je seksualiteit uit als jouw kind een verstandelijke beperking heeft? Als een meisje dat voor het eerst ongesteld wordt denkt dat ze doodgaat omdat ze rood bloed ziet in haar ondergoed? Het Veilige Huis is een bijzonder ouderinitiatief.

Zo praat je over seks
Praten over seks is voor de meeste professionals niet gemakkelijk. Sozio vraagt vier consulenten seksuele gezondheid naar tips. ‘Denk niet dat je cliënten het wel weten, ook al zeggen ze het te weten.’

Kinderen en huisuitzettingen
Als een gezin wegens huurschuld wordt ontruimd, treft dit de kinderen onevenredig hard. De gevolgen van een huisuitzetting zijn zelfs zó ingrijpend dat het hoog tijd is voor alternatieven, betogen Joke Jansen en Catelijne Akkermans.