Beroemd en berucht

Criminaliteit in Amsterdam

Anja Dirkzwager   Jean-Louis van Gelder   Stijn Ruiter   Gudule Custers  

ISBN 9789088506680 | 136 Pagina's | Paperback

Omschrijving

Amsterdam is beroemd vanwege het historische centrum, de vele musea, het uitgaansleven en de vele startups. Maar Amsterdam is ook berucht. De stad voert al jaren de ranglijstjes aan als onveiligste gemeente van Nederland. Relatief worden veel mensen in de hoofdstad slachtoffer van criminaliteit. Ook woedt in Amsterdam al jaren een drugsoorlog, vinden er verreweg de meeste liquidaties plaats, en worden de Wallen geassocieerd met grootschalige vrouwenhandel. Kortom, Amsterdam is niet alleen de hoofdstad van Nederland, maar ook hoofdstad criminaliteit in Nederland.

Deze uitgave belicht verschillende aspecten van de criminele kant van Amsterdam die diverse onderzoekers van het in de stad gevestigde Nederlands Studiecentrum Criminaliteit en Rechtshandhaving (NSCR) zijn opgevallen. De vragen die onderzoekers stellen kunnen in de kern tot drie worden teruggebracht: Wie doet het? Waar gebeurt het? En wat doen we eraan? In de verschillende hoofdstukken gaat het dan ook soms over de daders van criminaliteit, dan weer over veilige en onveilige plekken, maar ook over de aanpak van criminaliteit. maar in alle hoofdstukken staat Amsterdam centraal.

Redactie: Anja Dirkzwager, Jean-Louis van Gelder, Stijn Ruiter en Gudule Custers.
Auteurs: Pauline Aarten, Hans Boutellier, Arjan Blokland, Meike de Boer, Tibor Bosse, Henk Elffers, Charlotte Gerritsen, Jessica Hill, Christian Kreis, Andrew Lemieux, Marijke Malsch, Paul Nieuwbeerta, Hanneke Palmen, Ronald van Steden, Wouter Steenbeek, Sanne van der Stelt, Ilkan Tomruk en Jelle Zwarekant