Gratis verzending vanaf €20

Scheiden in tijden van Corona


Scheiden in tijden van Corona

Hoe vergaat het ouders met een kwetsbare en onzekere relatie nu zij noodgedwongen alle dagen samen moeten doorbrengen? Kunnen zij de spanningen aan die daar bovenop komen zoals inkomensverlies? Het vermaken van kinderen die zich vervelen, verdrietig voelen en onthand zijn? En het niet zien van vrienden waarmee je een goed gesprek of een vrolijke avond hebt? 

 

 

Stilte voor de storm. Maar na de crisis worden advocaat / mediators bij het begeleiden van coronascheidingen in hoge mate geconfronteerd met de vraag: hoe blijven we weg van het toernooimodel?  Dit is ook de ondertitel van het onlangs uitgekomen werkboek voor advocaten en mediators. Gebaseerd op het basisboek Van woede naar redelijkheid. Over emoties, dilemma’s en erkenning bij scheiden, nieuwe partner en samengesteld gezin. Gelukkig houden steeds meer mediators bij scheiding en het opstellen van het ouderschapsplan rekening met het leven na de scheiding: de komst van een nieuwe partner. Toch is er op dit gebied nog veel handelingsverlegenheid. Maak je de nieuwe partner bespreekbaar tijdens de scheidingsprocedure? Zo ja wat zijn dan de gevolgen? Zo nee, wat zijn dan de gevolgen op termijn? En als je de komst van de nieuwe partner bespreekbaar maakt, de toekomstige stiefouder van de kinderen, wat zijn dan de kenmerken van een stiefgezin? Kun je de valkuilen van de komst van een nieuwe partner belichten? En waarom reageert de partner die alleen achterblijft zo heftig en wisselvallig? 

In het basisboek Van woede naar redelijkheid staat het belang en effect van aandacht voor rechtvaardigheid en emoties centraal. Met name de emotie woede die altijd verwijst naar gevoelens van onrecht. Zolang mensen het gevoel houden dat het niet eerlijk is, blijven conflicten voortduren. Hoe buig je woede om naar redelijkheid? Het hierop aansluitende werkboek is een praktisch middel om in te zetten voor verdieping en intervisie. De drie fases van scheidingsbegeleiding worden besproken waarbij in de crisisfase de emoties en gevoelens van onrecht centraal staan. In de exploratiefase kennis en inzicht m.b.t. schuld en verantwoordelijkheid. En in de afspraken fase de overgang van woede naar redelijkheid ook m.b.t. de komst van een nieuwe partner. Het basisboek is een  inhoudsvol boek op hoog niveau voor iedere mediator die verder kijkt dan de scheiding zelf. Het daarop aansluitende werkboek biedt concrete handvatten voor de praktijk. 

Boekenoverzicht 

  

Over de auteur

 

Corrie Haverkort is filosoof, trainer en docent stiefplan-coach.

Aanvullend op dit basiswerk, is er ook het Werkboek van woede naar redelijkheid: voor advocaten en mediators een tweede werkboek voor hulpverleners is nog in de maak.

 

 


02-04-2020