Gratis verzending vanaf €20

Actueel: Denk- en wilskracht


Actueel: Denk- en wilskracht

In de loop van de jaren raakte ik als adviseur betrokken bij heel wat complexe problemen. Nogal eens zaten mijn opdrachtgevers met de handen in het haar. Het probleem was massief en onoverkomelijk, niets hielp, alles was al geprobeerd. Meestal was voor het vinden en uitvoeren van oplossingen de betrokkenheid  en inzet nodig van anderen. Vaak wrong daar de schoen. Het wilde maar niet lukken om hen “op de goede weg” te krijgen. 

Veelal omdat hen werd gezegd wat van hen werd verwacht, maar niet werd gevraagd naar hun kijk op samenleving, organisatie, gemeente, wijk, buurt, of… en wat er in hun ogen nodig was. Mij viel keer op keer de denk- en wilskracht op van mijn gesprekspartners, zodra dat gesprek er wel kwam. Natuurlijk wilden zij meedenken en doen! Zolang zij maar serieus genomen werden en hen de invloed werd gegund die hoort bij betrokkenheid.

Nederland kent heel veel initiatieven waarin burgers denken over en werken aan ons land. Er is sprake van een grote denk- en wilskracht, die te vaak onbenut blijft. Of je nu Mark Rutte heet, manager bent van een bedrijf, de wethouder van een gemeente, of… De oplossing is daarbuiten, bij mensen die u tot nu toe nog niet sprak.

Jos van der Horst (15.07.20) 

Deze column verbindt een actuele gebeurtenis met een van de verhaallijnen in mijn nieuwe boek Onze vrijheid zit in een wurggreep. En daar kunnen we wat aan doen!’.

Lees hieronder alle columns van Jos van der Horst, die hij publiceert in aanloop naar augustus. Dan verschijnt zijn nieuwe boek.

Alle columns: 

1.    Hoera de kogel is door de kerk! ‘Onze vrijheid zit in een wurg greep en daar kunnen we wat aan doen!'

2.    Mag ik even de trotse vader en oom zijn? 

3.    Corona, vertrouwen en autoriteit

4.    Onze vrijheid zit in een wurggreep. 'Vrijheid brokkelt in snel tempo af'

5.    Onze vrijheid zit in een wurggreep | Dit is toch niet jouw business?

6.    De corona mindfuck

7.    Klootzak?

8.    Afrekendruk en waarom zelfreflectie vruchtbaarder is dan beelden bestormen

9 . Consumptiedruk.


16-07-2020