Uitgeverij SWP


NIEUW


Reviews

Nieuwsberichten

Nieuw | Vitaal door kunst. Sociaal-kunstzinnige dagbehandeling in zorg en welzijn

Vitaal door kunst biedt sociaal-kunstzinnige dagbehandeling voor volwassenen en ouderen met een verstandelijke beperking, met dementie en mensen met psychosociale problemen. De beschreven methodiek bevordert de kwaliteit van leven door mensen in hun eigen kracht te zetten. Het werkt als levenselixer, geeft plezier in het moment, versterkt de vitaliteit, verbetert de stemming en verhoogt de sfeer in een groep.

Lees verder

Nieuw | Opinitis. Het (on)vermogen tot zelfstandig oordelen

We leven in een tijdperk van meningen. Op sociale media, in talkshows op tv en in talloze vlogs en blogs buitelen de meningen over elkaar heen. Iedereen lijkt overal iets van te vinden, en ook te móeten vinden. We staan met ons allen bloot aan een stortvloed van besmettelijke opinitis, die we overigens ook met ons allen veroorzaken. Veel meningen zijn aangepraat en er wordt veel nagepraat, beïnvloed door de bubbel waartoe men behoort of door publieke figuren en influencers die hun mening zó overtuigend presenteren dat grote groepen hun mening voor waar aannemen.

Lees verder

Nieuw | Gemakkelijk opvoeden. Tips en tricks voor ouders van basisschoolkinderen

Opvoeden doe je vaak op gevoel, je intuïtie vertelt je wat je moet doen. Tegelijkertijd is opvoeden soms ook heel bewust. Je hebt bijvoorbeeld ideeën over wat je je kinderen echt graag mee wilt geven of je hebt ervaringen die jij jouw kinderen wilt besparen.

Lees verder

Arts en empathie: noodzakelijke combinatie

Het is verleidelijk om een automonteur te worden als je geneeskunde studeert. Dat je de patiënt als een machine met gebreken gaat zien, en niet als een mens met een verhaal. Meerdere studies tonen aan dat geneeskundestudenten meer empathisch zijn op het moment dat ze beginnen met studeren, dan tegen de tijd dat ze met patiënten mogen werken.

 

Lees verder

Neem stressklachten na de bevalling serieus

Stress na de bevalling komt veel voor bij ouders die eerder geen hoog risico liepen op klachten. Dat blijkt uit onderzoek waarop Marjolein Missler op 21 mei promoveerde aan de Vrije Universiteit Amsterdam. 14 procent van de meer dan honderd ouders die Missler ondervroeg, had symptomen van depressie tijdens de eerste drie maanden na de geboorte van hun kind. 22 procent van de moeders en 20 procent van de vaders ervaarden tijdens deze periode gevoelens van angst. (bron: NJI)

Lees verder


Meer