Ellen Hollink-Wolda werkte jarenlang als schoolmaatschappelijk werker op drie basisscholen in een achterstandswijk in Rotterdam en met kinderen van vluchtelingen en migranten. Veel van deze kinderen komen uit sociaal zwakke, taalarme milieus en de leefomstandigheden van deze gezinnen zijn zwaar. Werkend met deze kinderen merkte Ellen dat de gangbare gespreksmethode niet functioneerde door het ontbreken van een toereikende woordenschat.
Senad Alić, kunstenaar en initiator van culturele projecten, werkte de afgelopen 30 jaar met kinderen, jongeren en volwassenen in AZC’s met hen aan kunstprojecten. Senad: ‘In een AZC worden mensen vooral als vluchtelingen gezien. Van buiten wordt een nieuwe identiteit op je geplakt.
Een op de zeven Nederlandse leerlingen scoort laag op kennis over democratie en burgerschap. Dat is veel in vergelijking met landen die op Nederland lijken, blijkt uit een internationaal onderzoek naar burgerschap onder leerlingen in het voortgezet onderwijs
Elf verschillende typen onzichtbare kinderen komen in dit boek voor het voetlicht te staan. Om verschillende redenen raken zij uit zicht, worden zij níet opgemerkt en blijven zij ongezien. Zoals stille kinderen, alleenstaande gevluchte kinderen, kinderen die opgroeien in een sekte en kinderen díe thuis psychisch worden mishandeld.
Dit boek is onderdeel van een tweeluik. Het behandelt verschillende aspecten van het leven van vrouwen met autisme. Beide delen zijn onafhankelijk van elkaar te lezen en omvatten een breed scala aan onderwerpen, waarover autistische vrouwen hebben aangegeven graag te willen lezen: van jong tot oud, studeren tot werken, seksualiteit tot genderidentiteit, alleenstaand tot moeder zijn, menstruatie tot menopauze, plannen tot afwassen, gezondheid tot ziekte, enzovoort.