Gratis verzending vanaf €20

Lawaaipapegaai

Liedjes en spelideeën voor het jonge kind

Evelyn Akkermans   Wieteke van Dort   Molly Tellegen-Voûte  

ISBN 9789088508363 | 112 pagina's | Paperback | 1ste druk, 2019 | Inclusief CD

Omschrijving

Het boek Lawaaipapegaai bestaat uit liedjes, activiteiten, verhalen en een cd te gebruiken in het onderwijs aan kleuters. De samenstellers, Evelyn Akkermans, Molly Tellegen en Wieteke van Dort mochten een keuze maken uit de schat van liedjes die Burny Bos en Joop Stokkermans in de loop der jaren geschreven hebben voor het veel bekroonde AVRO programma Radio Lawaaipapegaai.

De originele teksten en muziek prikkelden de fantasie en creativiteit van de samenstellers. Hun ruime ervaring met kleuters en opleiding tot kleuterleidster kwamen daarbij goed van pas. Zij bedachten bij ieder thema een aantal gespreksvragen, activiteiten en verhalen die leerkrachten uit kunnen breiden en aan kunnen passen aan de situatie in hun groep. Lawaaipapegaai’is dan ook zeker geen methodiek, meer een bron van suggesties waaruit leerkrachten steeds weer ideeën kunnen putten.

Op de cd zingt Wieteke van Dort met een aantal kinderen de teksten van Burny Bos op muziek van Joop Stokkermans. De liedjes van Burny Bos en Joop Stokkermans zijn tijdloos. Vandaar deze bundeling die ongetwijfeld veel luister-, zang- en speelplezier opleveren.

Per ongeluk is de verantwoording van de liedjes niet in het boek terechtgekomen. Deze kun je hier vinden. 

Beluister een paar samples:

Dit boek geeft naast liedjes die in de belevingssfeer van jonge kinderen passen, ook suggesties voor gespreksstof, voorleesboeken en verwerkingsmethoden.
Kortom, een kleine opleiding voor aankomende leerkrachten voor kleuters als het om taalontwikkeling en luistergenot gaat.

Prof.dr. Sieneke Goorhuis-Brouwer

Radio Lawaaipapegaai was een radioprogramma voor kleuters, dat werd uitgezonden door de AVRO. Het was de opvolger van het programma Kleutertje luister (1946-1975) en werd uitgezonden van 1976 tot 1978. Het radioprogramma was zo'n succes dat er een televisieprogramma van werd gemaakt, genaamd Studio Lawaaipapegaai (later: De Lawaaipapegaai presenteert: "Papelagaaiwaai"). Dit werd eveneens door de AVRO uitgezonden, van 1978 tot 1982.

Lawaaipapegaai werd gepresenteerd door Wieteke van Dort, samen met Burny Bos en aan de fenderpiano Joop Stokkermans. De teksten waren van de hand van Burny Bos, de muziek was van Joop Stokkermans. 

Recensies
 

“In het programma Lawaaipapegaai werden verhalen verteld en liedjes gezongen rondom een thema. Je zou kunnen zeggen dat dit radioprogramma vertaald is naar dit boek. Verhalen en liedjes rondom een thema, uitgebreid met gespreksideeën en activiteiten. Dezelfde wijsjes en teksten; het brengt je meteen terug in de tijd. Voor sommigen wellicht wat ouderwets, maar persoonlijk vind ik deze nostalgie heerlijk in een kleutergroep.”
- Uit een recensie van HJK (februari 2020)

Nieuwsbrief

Kies 1 of meerdere onderwerpen:


Gerelateerde video