Gratis verzending vanaf €20

Onze vrijheid zit in een wurggreep. Werkdruk


Onze vrijheid zit in een wurggreep. Werkdruk

Vier structurele ontwikkelingen beperken en verkleinen onze vrijheid. De derde van deze vier is de werkdruk. De consumptiedruk heeft gevolgen voor ons als werker. Ondanks alle lofzangen werken we lang niet allemaal eerst en vooral voor zelfrealisatie, zingeving of bijvoorbeeld sociale contacten. Ook al schreeuwen sommigen dat van de daken

Werk is nadrukkelijk ook een noodzaak. De rekeningen moeten tenslotte betaald, de schulden afgelost. En hoe gretiger de consumptie, des te hoger de lat.

Dit wordt een probleem zodra werk niet meer zinvol of leuk is, of erger nog, schadelijk voor ons is. Want dan zijn het diezelfde rekeningen en schulden die ons gevangen houden in een situatie waarin we ongelukkig zijn en gezondheid en welzijn worden geschaad.  Ook organisaties en professionals die merken dat zij niet langer de goede dingen op de goede manier kunnen doen, zijn hierdoor niet altijd in staat ‘nee’ te zeggen wanneer zij dat wel zouden willen of moeten. En gaan tegen beter weten in, mee met de stroom. Al consumerend gaven wij onze vrijheid op en zijn daardoor in dit soort situaties gevangen in werk dat zowel de kwaliteit van onze levens bedreigt, als van onze professionaliteit.

Een column van Jos van der Horst. In aanloop begin augustus, wanneer zijn boek Onze vrijheid zit in een wurggreep verschijnt, publiceert hij  prikkelende columns. Van der Horst (1956) is een veranderkundige en marketingmanager met een jarenlange ervaring in het publieke domein.Alle columns: 

1.    Hoera de kogel is door de kerk! ‘Onze vrijheid zit in een wurg greep en daar kunnen we wat aan doen!'

2.    Mag ik even de trotse vader en oom zijn? 

3.    Corona, vertrouwen en autoriteit

4.    Onze vrijheid zit in een wurggreep. 'Vrijheid brokkelt in snel tempo af'

5.    Onze vrijheid zit in een wurggreep | Dit is toch niet jouw business?

6.    De corona mindfuck

7.    Klootzak?

8.    Afrekendruk en waarom zelfreflectie vruchtbaarder is dan beelden bestormen

9 . Consumptiedruk.

10. Denk- en wilskracht


20-07-2020