Gratis verzending vanaf €20

Burgemeesters, wethouders en wijkagent lezen voor en delen 250 keer 'Kat Kaat is weg' uit


Burgemeesters, wethouders en wijkagent lezen voor en delen 250 keer 'Kat Kaat is weg' uit

Ook nieuwkomersklassen vieren op woensdagochtend 24 januari het Nationale Voorleesontbijt. Burgemeesters Koen Schuiling en Jan van Zanen lezen in Groningen en Den Haag voor aan jonge nieuwkomers uit het prentenleesboek Kat Kaat is weg dat specifiek voor hen gemaakt is. Twee wethouders doen dat in Amsterdam en Utrecht. In Zaltbommel neemt een wijkagent deel aan de feestvreugde; scholen en klassen ontvangen exemplaren van Kat Kaat is weg, dat is uitgegeven door Uitgeverij SWP.


Na het voorlezen onthullen en overhandigen zij namens stichting De Jonge Nieuwkomers, waarvan auteur Joke de Jonge de initiator is, prentenleesboeken en andere aansprekende materialen om spelenderwijs Nederlands te leren. 

250 boeken
Op scholen in Amersfoort, Amsterdam, Den Haag, Emmen, Groningen, Hoogeveen, Leeuwarden, Utrecht, Zaltbommel wordt zo’n Schenking uitgereikt en op Texel en in Zeist worden klassen op een prentenleesboek getrakteerd. Ook daar wordt feestelijk voorgelezen, door bekenden of anderen die deze kinderen graag een beetje vooruithelpen.

In totaal worden er dik 250 prentenboeken weggegeven.

In tien talen
Voor ouders zijn er als steun in de rug digitale vertalingen in tien talen: Arabisch, Engels, Farsi, Hongaars, Ivriet, Oekraïens, Pools, Portugees, Tigrinya en Turks. Deze kun je vinden in de Materialenbank van stichting De Jonge Nieuwkomers. Daar vinden leerkrachten en voorleesvrijwilligers nog meer om met prentenleesboeken aan de slag te gaan.

Er is ook een tweede titel Klaas konijn is weg en binnenkort verschijnt de derde titel bij Uitgeverij SWP: Ella egel is weg. 

__________________________________________________________________________________________________

De wijkagent uit bovenstaand nieuwsbericht, Hendrik Rietstra, heeft de volgende aanvulling:

 
 
Ik ben door de loop der tijd al eerder aan deze school, "De Walsprong”  te Zaltbommel geweest. Voor meerdere / verschillende doeleinden. 
Waaronder voorlezen. 
 
Als het enigszins kan dan ben ik graag bereid om op verzoek van de school deel te nemen aan dergelijke projecten.  Ook gistermorgen was ik uitgenodigd. Wederom om voor te lezen. Nationale Voorleesdag hé.
 
Ik heb aan drie (3) verschillende groepen (3, 7 en 8) mogen voorlezen. Echt leuk om te doen. Bij de wat hogere groepen wil ik graag aan de kinderen ‘benadrukken' hoe belangrijk lezen is voor hen. Voor nu en later. 
Wat ik zo leuk en ook echt educatief vond bij groep 3, was dat het bedoelde boek waar ik uit voorlas (een prentenboek met tekst), ook gelijktijdig werd geprojecteerd op het grote Digibord voor in de klas.  Leuk om te zien hoe de kinderen dan weer naar mij keken / luisterden en dan weer naar het grote scherm keken. Super!
 
Deze keer werd ik echter zelf ook voorgelezen door een aantal kinderen. Mij werd verteld dat deze kinderen nog maar pas in Nederland waren en nog maar net op school zaten. 
Ik werd door hen voorgelezen uit het boek “Kat Kaat is weg”. De leerkrachten vertelden mij dat de betreffende kinderen toch al wel een beetje geoefend hadden en het ook wel wat spannend vonden om aan mij, de politie, (in uniform) voor te lezen. 
Het was in een kleine setting. Ik zat ook nog eens in een soort van Sinterklaasstoel. Het voorlezende kind zat op een stoel direct naast mij. Fantastisch. 
 
Maar nu komt het.
Ik was echt geraakt door het voorlezen van die kinderen. Hoe netjes en knap dat ze dat deden, rekening houdende met hun omstandigheden. 
Uiteraard vooraf gestimuleerd door hun leerkrachten etc. Zo nu en dan een heel klein beetje door mij geholpen…., maar zo goed!!!
Ik was echt onder de indruk. 
 
Nadat ieder kind een stukje uit het boek aan mij had voorgelezen, was er een cadeau om uit te pakken. 
Een doos vol met boeken… “Klaas konijn is weg”. 
 
Ik hoop van harte dat het lezen, de leesvaardigheid en het plezier in lezen van kinderen hiermee gestimuleerd wordt.  
 
Dat wilde ik even laten weten. 
 
 
Met vriendelijk groet,
 
Hendrik Rietstra. 

____________________________________________________________________________________

Op zoek naar nog meer voorleesinspiratie? Bekijk dan onderstaande boeken:


22-01-2024